Met overmacht de eerste prijs gewonnen.
Met overmacht de eerste prijs gewonnen. Ronald Stiefelhagen

Winst in de NXT GP Dutch Open

25 mei 2021 om 21:19 Sport Deel je nieuws

Leersum – Karter Lukas Stiefelhagen (14 jaar) heeft afgelopen zaterdag het NXT GP Dutch Open gewonnen in de Honda 9PK klasse. Het betreft de tweede editie uit de zes wedstrijden tellende kartcompetitie.

Het toernooi vond plaats op Kartcircuit Pottendijk bij Emmen. Ook ditmaal reed Lukas onder de vlag van Team Kartschool Texel. In de ochtend was de baan kletsnat en het bleef een groot deel van de dag regenen. Onder deze uitdagende omstandigheden werden een kwalificatie training en drie ‘race experiences’ gereden. Het toernooi stond onder een gebruikelijk streng Corona protocol.

Als huurkarter strijdt Lukas tegen jongens en meiden die al jaren met een eigen kart op dergelijke grote circuits rijden. Lukas heeft deze achtergrond niet. Ondanks dat won hij met de gehuurde 4-takt de eerste drie ‘race experiences’ op rij. “Het ging erg lekker op de regenbanden”, aldus Lukas. “Ik kwam steeds goed weg bij de starts, moest de eerste ronden nog stevig verdedigen, maar kon daarna mijn eigen race rijden.”

Met de derde ‘race experience’ begon de baan al wat op te drogen. Voor de laatste race werd er daarom massaal gewisseld naar ‘slicks’ (banden zonder profiel). In de formatieronde van de laatste race ging het echter mis. Er was net een licht buitje over gekomen. Lukas ging tijdens het opwarmen op een verkeerd punt op zijn gas en spinde. Het reglement schrijft meedogenloos voor dat de coureur dan achteraan moet starten. Kort daarna spinde er nog een coureur, dus zag Lukas zich als één na laatste, op P8, in de startopstelling staan. Alleen een inhaalrace kon zijn leidende positie nog veiligstellen.

Lukas had echter een bliksemstart, haalde direct drie coureurs in en ging zo al op P5 door de eerste bocht. Vol overgave wist hij in het restant van de race nog drie coureurs één voor één in te halen door goed uitgekiende uitremacties. Uiteindelijk kwam hij als tweede over de finishlijn. Net geen ‘winning streak’ dus, maar wel een overtuigende eerste plaats in het dagklassement.

Met dank aan NXT Racing, Team Kartschool Texel, en de vaste sponsors van Lukas: P4N Duurzaamheid en Natuur, Hoor en Zie, en Heuvelrug Keukens, is deze dag succesvol verlopen. Met weer een mooie trofee als blijvend aandenken. Lukas is op Instagram en Facebook te volgen onder het account @lsgofast. Hij is nog steeds op zoek naar sponsors die hem verder willen steunen.

Lukas in 'zijn' Honda 9PK 4-takt.
Racen op een kletsnatte baan.
Lukas rijdt weg van zijn achtervolgers.
advertentie
advertentie