Fietsers in gevaar op Rijsenburgselaan in Driebergen

2 mei 2021 om 21:56 Lokaal Deel je nieuws

Zonder overleg met de Fietersbond, toch jarenlang de vaste gesprekspartner van de gemeente in het verkeersberaad, hebben B&W van de gemeente Utrechtse Heuvelrug besloten tot nieuwe verkeersmaatregelen voor de Rijsenburgselaan in Driebergen-Rijsenburg. De gemeente heeft vastgesteld, bij de vijf wegversmallingen op deze weg voorrangsborden te gaan plaatsen, en tegelijkertijd alle zijwegen voorrang te laten verlenen.

De Fietsersbond heeft grote bezwaren tegen deze beslissingen. Als automobilisten ‘automatisch’ voorrang krijgen bij een deel van de wegversmallingen, zullen deze versmallingen nauwelijks nog snelheidsverlagend werken. Als alle kruisingen van fietspaden met de Rijsenburgselaan bovendien voorrangskruisingen voor het autoverkeer worden, zullen vele automobilisten ook geen reden meer zien, alert te zijn op mogelijk overstekende fietsers. Om het ondiplomatiek te stellen: ‘lekker doorscheuren’ wordt de norm. Genoemde kruisingen zijn echter óók oversteekplaatsen voor scholieren en bezoekers aan de kinderboerderij en de sportvelden – kennelijk is hun veiligheid van ondergeschikt belang.

Als ‘verdediging’ van dit besluit noemt de gemeente de Rijsenburgselaan een ‘gebiedsontsluitingsweg’, hoewel deze weg in 2010 in het Gemeentelijk Verkeers- en Vervoersplan (GVVP) niet als zodanig is gekenmerkt. Voor deze zelfbedachte term zijn geen landelijke richtlijnen. En, waarom wordt de Rijsenburgselaan wel aangepakt en worden de Horstlaan en de Loolaan dat niet?

De Fietsersbond meent dat deze besluiten op onbehoorlijke wijze tot stand gekomen zijn. Hoewel wethouder Boonzaaijer op 12 maart 2020 de gemeente nog de toezegging deed, de kennis en ervaring van de Fietsersbond te benutten bij het voorbereiden van besluiten, is er geen enkel overleg geweest. In het GVVP is in 2010 vastgelegd dat het gebruik van de fiets en het lopen gestimuleerd moet worden. De Gemeente Utrechtse Heuvelrug doet nu het tegenovergestelde: de veiligheid van fietsers en voetgangers acht men rücksichtslos minder belangrijk.

In een brief aan het college van B&W maakt de Fietsersbond daarom bezwaar en verzoekt om een heroverweging van de voorgenomen maatregelen. Laat u weten, wat u van deze situatie vindt? U kunt daarvoor een bericht sturen aan utrechtseheuvelrug@fietsersbond.nl en/of een bezwaar aantekenen via de site van de gemeente, www.heuvelrug.nl/bezwaar-maken (uiterlijke bezwaardatum: woensdag 5 mei).

advertentie
advertentie