Leen Doeve en Jacquelina Berkhout organiseren avondwandelingen door natuurgebieden in de buurt.
Leen Doeve en Jacquelina Berkhout organiseren avondwandelingen door natuurgebieden in de buurt. Victor Schutijser

'Wandelen over onbekende paden'

12 mei 2018 om 07:09 lokaal

DRIEBERGEN Het voorjaar is begonnen, de ideale tijd om te wandelen door de natuurgebieden die de regio rijk is. De Weide Blik organiseert 3 avondwandelingen, waarbij je op een ontspannen manier meer te weten komt over het gebied rond de Langbroekerwetering in Driebergen. Elke wandeling gaat door een ander deel van het gebied. Een wandeling is ongeveer 5 kilometer lang en duurt zo'n 1,5 uur.

Victor Schutijser

,,Veel mensen kennen het Langbroekerweteringgebied en het overgangsgebied naar de Kromme Rijn vanaf de weg of fietspad. Wij wandelen over paden die veel mensen niet kennen, wat een heel andere blik op het gebied geeft. Ook de ontstaansgeschiedenis van het gebied en de cultureel-historische weetjes zijn vaak minder bekend. Terwijl deze het gebied zo verrassend maken, zeker in combinatie met de typische flora en fauna", weet organisator Leen Doeve van De Weide Blik.

Aan de flora en fauna is veel te zien. ,,Maar we gaan niet elke twee meter stilstaan, tijdens het voorwandelen kijken we met z'n tweeën hoe de stand van de natuur is en waar we iets kunnen vertellen. Het moet echt een wandeling blijven, dus we lopen ook lekker door", aldus Jacquelina Berkhout.

VOORWANDELEN De eerste wandeling was op 8 mei, de redactie ging mee met de voorwandeling door Beverweerd. De wandeling liep over kronkelende bospaadjes, geïmproviseerde bruggetjes en door weilanden. Tijdens de wandeling wordt de aandacht gevestigd op kleine dingen in de natuur, Berkhout plukt een plant en zegt
,,proef maar eens, deze kun je eten."

Bij het wandelen kwam de verrekijker nog goed van pas. Berkhout spotte een reigersnest hoog in een boom. Omdat reigers koloniebroeders zijn, verwachtte ze meer nesten, die we ook vonden na even zoeken. Doeve weet tijdens de wandeling dingen te vertellen over de geschiedenis en het ontstaan van het landgoed.

Doeve en Berkhout organiseren de wandelingen uit eigen interesse in het gebied. ,,We nodigen mensen uit om mee te wandelen en zich te verwonderen in dit unieke gebied. De streek heeft een prachtig overgangslandschap en interessante cultuur en geschiedenis", aldus Doeve.

De tweede en de derde wandeling gaan over de landgoederen Sterkenburg en Leeuwenburg, elk met een bijzondere geschiedenis.

AANMELDEN De volgende wandelingen zijn op 5 juni (Leeuwenburg) en op 3 juli (Sterkenburg). De wandeling start vanuit voormalige boerderij De Weide Blik, Langbroekerdijk 23, Driebergen. Kosten: vrijwillige bijdrage. Wandelaars zijn welkom vanaf 19.15 uur, met vertrek om 19.30 uur. De wandeling duurt 1,5 uur, met afsluitend een drankje op de Weide Blik. Maximale groepsgrootte is 12 personen, reserveren kan via info@deweideblik.com.

advertentie
advertentie