Afbeelding
Corina Blommendaal

Met het bevrijdingsvuur van Wageningen naar Doorn

7 mei 2018 om 17:04 lokaal

DOORN Ruim vijftig hardlopers vertrokken op 5 mei al vroeg met een bus van Doorn naar Wageningen. Daar was op het toepasselijke 5 Mei plein om 00.00 uur het Bevrijdingsvuur ontstoken door de commissaris van de Koning, van Gelderland. De lopers uit de Utrechtse Heuvelrug renden met fakkels naar Doorn om daar het Bevrijdingsvuur aan te steken.

Corina Blommendaal

VROEGE VOGELS De groep vertrok rond 05.45 uur met de bus naar Wageningen. Daar staken ze hun fakkels aan in het Bevrijdingsvuur en renden ruim 26 kilometer naar Doorn. Met één korte tussenstop op de Donderberg werd er stevig doorgelopen. Iets na 10.00 uur kwamen de hardlopers aanlopen over de weg vanuit Leersum. Een prachtig gezicht. Met luid gejuich en applaus werden ze ontvangen, vooral door trotse familieleden.

ORGANISATIE Een groep deelnemers traint bij Aart Stigter. Maar hij vindt het teveel eer om zich de organisator te noemen, want dat zijn zijn partner Ellen Abbringh en Job van Hal. ,,Ik organiseer deze loop al 18 jaar", zegt Abbringh. ,,Vroeger in Amerongen en sinds de gemeentes samen zijn gegaan doen we het samen voor de Utrechtse Heuvelrug." Van Hal maakt zelfs al 21 jaar deel uit van de organisatie en organiseerde het vroeger alleen voor Doorn.

De hardlopers liepen 26 kilometer, een mooie route met prachtig weer. ,,De langzaamste bepaalt in feite het tempo want het is niet de bedoeling dat er iemand afhaakt, samen uit samen thuis. En dat is dit jaar weer prima gelukt", zegt Van Hal.

TRADITIE Zodra ze Doorn binnenlopen drinken ze een kop koffie bij Het Zonnehuis en na het ontsteken van het Bevrijdingsvuur schuiven ze aan bij burgemeester Frits Naafs voor een welverdiend ontbijt in de Raadszaal. ,,Een tijd geleden hebben we afgesproken dat dit een traditie moet worden en dat is gelukt'', zegt Naafs. ,,Ik vind het hartstikke leuk om dit te doen en hier bij stil te staan. Alles staat klaar op het bordes om het vuur straks te ontsteken."

ACHTERGROND De Britse veteraan en bevrijder Ray Lord (92) overhandigde de fakkel aan de burgemeester in de nacht van 4 op 5 mei. Het oplaaiende vuur markeert de overgang van herdenken naar vieren. Na de officiële handeling verspreiden tweeduizend lopers en enkele fietsers het vuur door heel Nederland. Elk jaar wordt in Wageningen het bevrijdingsvuur aangestoken voor het Hotel De Wereld. Op deze plek werd in 1945 onderhandeld over de capitulatie van de Duitsers in Nederland. In 1948 werd een fakkel vanuit de Britse havenstad Portsmouth naar het D-day strand in Normandië gebracht. Nijmeegse atleten namen het vuur daarna mee naar Wageningen.

Afbeelding
advertentie
advertentie