Jonge predikant zoekt verbinding

11 februari 2014 om 00:00 Nieuws

DOORN - Dominee Herman F. Kaldeway is vanaf 1 maart als predikant verbonden aan de Nederlands Gereformeerde Kerk in Doorn en omstreken. Zijn zoektocht formuleert hij drieërlei: in persoonlijke contacten de diepte ingaan, hoe door het geloof productief in de huidige maatschappij te staan, en binnen de eigenheid van de dorpen het geloof daar een plaats te geven.

door Kees de Kroon

De jonge dominee is ambitieus en hij weet waar hij over praat. Hij wil ieder van de 230 kerkleden leren kennen. Dat is niet mis, want het ‘en omstreken’ loopt van oost naar west van Amerongen tot en met Zeist en van noord naar zuid van Scherpenzeel naar Cothen en Wijk bij Duurstede. Herman kende Doorn en omstreken al beetje omdat hij afgelopen zomer vijfmaal op het preekrooster heeft gestaan. Per juli was de functie van predikant vacant.

Kaldeway (1987) groeide op in Houten. Nog even woont hij er, want eind februari gaat hij met zijn vrouw in Wijk bij Duurstede wonen. Hij volgde de middelbare school in Utrecht en deed er ook zijn bachelor. Aan de Vrije Universiteit in Amsterdam haalde hij het afgelopen hele studiejaar zijn Masters Godgeleerdheid en daarbij tegelijk ook nog vijf jaar, één dag in de week deed hij in Apeldoorn de opleiding bij de Nederlands Gereformeerde Gemeente. Met zijn predikantenexamen voor de regionale commissie in september bekroonde hij zijn studietijd. Toen hij in oktober beroepbaar was gesteld, klopte de Doornse kerkenraad direct bij hem aan.

De jonge dominee is er blij mee, dat de Doornse Kerkenraad hem alle ruimte biedt ervaring op te doen. Sinds oktober leidt hij voor een catechisatiegroep van een tiental jongeren van vijftien jaar en ouder, eenmaal per twee weken op zondagavond. Hoe het geloof in het dagelijks leven een rol speelt en welke plaatselijke componenten daar doorheen trekken heeft duidelijk zijn beroepsmatige interesse. De jonge dominee zet even gemakkelijk de aanstaande gemeentelijke verkiezingsstrijd naast zijn voorbereiding op het veertigdagen project voor Pasen: steeds zoekend naar passages in de Bijbel waar daarover iets inzit. Wat voor effecten heeft dat op de kerkgemeenschap? Heel anders, maar hem niet minder boeiend is de traditie bewoners van het asielzoekerscentrum in Leersum deelgenoot te weten van de kerkdienst. Al 10 tot 15 jaar worden er een tiental op zondagochtend voorafgaande aan de kerkdienst in de Koningshof opgehaald. In de dienst wordt vervolgens in het Frans en het Engels getolkt. Dat moet goed kunnen bij de nieuwe dominee. Hij spreekt duidelijk en formuleert correct en prettig. Alert en soepel meegaand in het gesprek wint hij snel sympathie.

Dominee Herman Kaldeway doet zijn intrede op zondagmiddag 9 maart om 15.00 uur; vanwege de grote belangstelling voor eenmaal in de Maartenskerk.

advertentie
advertentie