3 februari 2014 om 00:00 Nieuws

Cesar oefentherapeute Mieke Pico doet stapje terug

LEERSUM – Na meer dan 35 jaar werkzaam te zijn geweest als oefentherapeute vindt Mieke Pico dat de tijd is gekomen om een stapje terug te doen. ,,Helemaal stoppen wordt het nog niet, want met de groepslessen ga ik nog even door,’’ zegt ze. Voor haar overige patiënten heeft Mieke Pico een uitstekende opvolgster gevonden in Cara ten Hoopen. ,,Zij neemt de lessen op de vertrouwde locatie aan de Pomplaan over.’’

door Jan Meijer

,,De Cesar oefentherapie is ontstaan uit de therapie die Bess Mensendieck in 1921 ontwikkelde. De basis ervan is een houding- en bewegingsleer. In 1937 startte Marie Cesar een eigen opleiding in Utrecht waarin, weliswaar gebaseerd op Mensendieck, het ritmische element van de beweging een dominante plaats inneemt,’’ begint Mieke Pico de terugblik op haar carrière. ,,In Utrecht behaalde ik in 1977 mijn diploma en kort daarna begon ik op Bartimeüs met de behandeling van meervoudig gehandicapten. In de zomer van 1984 heb ik de praktijk van mevrouw Janssen waargenomen. Zij had een praktijk voor oefentherapie Cesar in het praktijkgebouw van dokter Hagendoorn aan de Rijksstraatweg. Ik bleef na die zomer voor haar werken. De hoeveelheid werk bleef groeien en in 1987 nam ik de praktijk over.’’ Door een ruimte te huren van Ton Rademaker en Alfons Stalenhoef in hun gebouw aan de Pomplaan 1, verhuisde de praktijk. Al die jaren, ook nadat Rademaker met pensioen ging en Somatic de fysiotherapiepraktijk overnam, bleef zij daar haar werk doen. En voor degenen die niet naar de Pomplaan konden komen, kwam Mieke Pico aan huis.

,,Als patiënten voor het eerst bij mij komen, maak ik hen eerst bewust van hun houding en manier van bewegen in relatie tot de klachten. Men wordt bewust van de reactie van hun lichaam op pijn, overbelasting en spanningen. Bij de oefeningen wordt ervoor gewaakt geen grenzen te passeren. Het is niet altijd mogelijk alle klachten weg te nemen, maar ook minder klachten heeft verlichting tot gevolg.’’ De oorzaak van klachten is heel divers, daarom zullen de oplossingen voor iedereen op een andere manier en met andere accenten tot stand komen.

Om in het kwaliteitsregister geregistreerd te blijven volgde Mieke Pico vele bijscholingen. Zo werd ze in 1999 Adem- en ontspanningstherapeute volgens de methode Van Dixhoorn.

,,Ongeveer 30 jaar geleden begon ik met vier dames met groepslessen in een zaaltje in de Johanneskerk en in De Hoeksteen. Dat is uitgegroeid tot zes groepen van mensen die werken aan verbetering van de conditie van de spieren, aan verbetering van hun lichaamshouding met aandacht voor evenwicht/balans en coördinatie. Zo’n lesuur wordt afgesloten met en kopje koffie of thee.’’ Met deze lessen gaat Mieke Pico voorlopig nog door.

Op 28 februari van 16.00 tot 17.30 uur neemt Mieke Pico na ruim 35 jaar afscheid. ,,Alle (oud)patiënten worden uitgenodigd om langs te komen. Dan kan meteen worden kennis gemaakt met mijn opvolgster, Cara ten Hoopen.

advertentie
advertentie