Ingezonden brief: 'Raadpleeg ze eens'

31 januari 2014 om 00:00 Nieuws

Grond, bedrijventerrein en ontwikkeling. U zal denken, wat hebben deze drie met elkaar te maken? Veel, heel veel zelfs. Waarschijnlijk heeft u uit de landelijke kranten kunnen vernemen dat veel gemeenten gebukt gaan onder grondposities, de zogenaamde 'defensieve' grondaankopen om 'profiteurs' en 'ontwikkelaars' buiten te houden. Daarvoor is veel geld betaald, belastinggeld. En nu dat de economie is ingezakt, moet er geld achteraan, inderdaad, belastinggeld. Maar dit zijn resultaten uit een verleden waar bomen voorbij de hemel leken te groeien, dus kan dit onder de noemer 'fout uit het verleden' gezet worden. Helaas de uitdrukking 'regeren is vooruitzien' is hiermee ook teniet gedaan, ook bij onze gemeente.

Echter bedrijventerreinen zijn een ander fenomeen. Daarvan heeft onze gemeente er ook enkelen. Ooit is er de herindeling geweest van vijf gemeenten om beter het hoofd te kunnen bieden aan alle wetten en verplichtingen die op de gemeenten af zouden gaan komen. Een grotere gemeente zou dus meer mogelijkheden hebben om dan ook bedrijventerreinen zodanig te lokaliseren dat deze zo min mogelijk hinder (verkeersoverlast, horizonvervuiling) veroorzaken voor de burger. Of erger, dat er kostbare natuur wordt opgeofferd. Nee, denk zo ruim als de gemeentegrenzen van de Utrechtse Heuvelrug. Er wordt, zoals de inwoners van Driebergen niet ontgaan is - maar in de andere kernen niet zo bekend is - een enorm bedrijventerrein ontwikkeld bij station Driebergen-Zeist. De 'groene' bank, Triodos, gaat er een kantorenkolos van 30.000 vierkante meter en twintig meter hoog neerzetten. Er komen parkeerplaatsen voor zo'n achthonderd auto's voor Triodosbankmedwerkers en treinreizigers. Een grote ontwikkeling. Waarom, college en raad, niet kijken of er dan, als daar toch zo'n ontwikkeling plaatsvindt, andere bedrijven uit de gemeente ook daar, dicht aan snelweg en station, zich kunnen vestigen.

Denk bijvoorbeeld aan het Leersumse bergingsbedrijf Hoogenraad of bedrijven uit Maarsbergen? Dan is er ook economisch voordeel te halen en daar kan belasting uit terugvloeien. Tegelijkertijd rust er een grote verplichting op het college en de raad om deze ontwikkeling in goede banen te leiden, zodat het karakter van het Nationale Park en Utrechtse Heuvelrug niet aangetast worden. Wellicht dat er burgers zijn in de gemeente die hier hele goede ideeën voor hebben. Dus in navolging van het idee van de burgemeester voor het nieuwe jaar: raadpleeg ze eens!

Tjeerd Veldhuizen, Amerongen

advertentie
advertentie