Ingezonden brief: 'Heerlijk winkelen in je eigen dorp'

27 januari 2014 om 00:00 Nieuws

Het is een feestje om bij de warme bakker één van de knapperige broden te kiezen, om de bekroonde rookworst van de slager te halen voor bij de stamppot, om door één van de verrassende bloemenwinkels te dwalen en uit tientallen kleuren een paar bloemen te kiezen die thuis meer dan een week goed blijven. En dan bij dat lekkere brood een stuk boerenkaas halen (eerst even proeven) en ook een flesje frisgetapte olijfolie als cadeautje voor je vrienden of voor jezelf.

Natuurlijk is het wel handig dat de supermarkten op zondag en 's avonds open zijn, natuurlijk koop je er je wasmiddel en hagelslag. Maar je hoeft er toch niet álles te halen? Vooral niet, zou ik zeggen. Ga even écht winkelen in je dorp, in mijn geval in Driebergen. We kunnen toch zelf bepalen om niet per sé op zondag naar de super te gaan, maar wel op zaterdag echt te gaan winkelen. Waarom zou je gedachteloos je kar volstouwen met producten in plastic van een beursgenoteerd bedrijf?

Natuurlijk hebben mensen hun redenen om zo goedkoop mogelijk boodschappen te doen, veel gezinnen kunnen gewoon niet veel uitgeven. Maar in deze streek wonen ook nog altijd veel mensen die best iets kunnen besteden. Je hoeft niet te kiezen voor de één of ander, maar je kunt wel je boodschappen óók bij de middenstand doen.

Driebergen heeft een gevarieerd winkelbestand van hoge kwaliteit: de beste boekwinkel en de beste cd-winkel van Nederland, allebei met een fantastische service. Er zijn modieuze kledingwinkels, schoenenwinkels, je kunt mooie en vrolijke cadeautjes vinden, vloerbedekking en gordijnen, alles voor je huisdier. Groenten en fruit in alle soorten bij de kleine groentehallen, kazen en zoutjes die ergens naar smaken, lekkernijen en geurige koffie en thee , de mooiste verjaarskaarten.

Dat allemaal in bedrijven die zijn opgebouwd en vol toewijding worden gerund door middenstanders, vaak echtparen of ouders en hun kinderen; soms is het bedrijf al in handen van de derde generatie. Je wordt er vrolijk en vriendelijk geholpen door mensen met kennis van zaken. Hun winkels zijn mooi ingericht en worden met zorg onderhouden, je wordt er blij van als je binnenkomt.

Het ís er nog in Driebergen, dit winkelbestand vol keus en kwaliteit. Aan de Traay en bij de Sluis staan de eigenaars voor ons klaar.

Verwen jezelf en houd de middenstand in leven en daarmee je dorp!

Liesbeth Heerma van Voss, Driebergen

advertentie
advertentie