22 januari 2014 om 00:00 Nieuws

‘Bewegen op school verbetert lesprestaties’

DRIEBERGEN – ,,Op de eerste dansles van een combinatiegroep van Dolfijn zeggen sommige stoere jochies wel eens: ‘Huh, dansen. Da’s toch alleen voor meisjes?’ Maar na een paar keer doen alle jongens enthousiast mee. Op het laatste eindfeest was het zelfs zo dat de jongens dansten, terwijl de meisjes toekeken. Meestal is het andersom.”

door Wimco in ’t Veld

Ilse Köpping is ‘combinatiefunctionaris’ in dienst van Sportteam Heuvelrug en houdt zich bezig met het stimuleren van sport en beweging in deze gemeente. Bijvoorbeeld door dansles op Dolfijn te geven. Deze Driebergse school werd vorig jaar uitgeroepen tot Sportiefste Basisschool 2012. Volgens directeur Gina Mimpen is deze verkiezing een rechtstreeks gevolg van de samenwerking met Sportteam Heuvelrug.

Het Sportteam is sinds augustus 2011 actief bij diverse scholen en sportverenigingen op de Utrechtse Heuvelrug. Op Dolfijn waren leerkrachten en leerlingen vanaf het begin enthousiast. De prijs op het Sportgala was voor Mimpen een erkenning van buitenaf dat de school ‘goed bezig was’.

Begin februari 2013, kort na het ’s avonds gehouden gala in De Binder, ontving een trotse Kinderraad op Dolfijn uit handen van een delegatie van de Rabobank de prijs plus bijbehorende cheque. ,,Voor basisschoolleerlingen is duizend euro een enorm bedrag. Ze hadden de wildste plannen, zoals een complete herinrichting van de schoolpleinen van onze twee locaties, inclusief nieuwe speeltoestellen. Daarvoor is duizend euro natuurlijk bij lange na niet genoeg. Uiteindelijk hebben we er klein sportmateriaal voor aangeschaft en een chillplek voor de hogere groepen laten aanleggen.”

Hot

Sinds het Sportgala zijn Dolfijn en Sportteam Heuvelrug voortgegaan op de ingeslagen weg. Dansen is inmiddels hot op de school, zegt Köpping: ,,Elk schooljaar begin ik met de onderbouw. Als ik dan twee stappen in school zet, vragen leerlingen van groep 8 me: ‘Wanneer krijgen wij dansles?’ Voor de hoogste groepen is dat pas in maart of april. Voor die kinderen is dat zó lang wachten… Ik weet nooit goed hoe ik dat moet verkopen aan ze.”

Op sporttoernooien ontbreekt de school de laatste jaren zelden. Fanatiek bezig zijn met sport is uitstekend, vinden Köpping en Mimpen. Mits de leerlingen zich houden aan de regels op de fair play list die voor het begin van elk toernooi wordt doorgenomen. ,,Het is niet zo moeilijk om kinderen ervan bewust te maken dat ze bijvoorbeeld niet boos mogen worden op de scheidsrechter. We zijn nu al zover dat leerlingen die toch kwaad worden, gecorrigeerd worden door de groep.”

Een andere ‘combinatiefunctionaris’ van Sportteam Heuvelrug, Helma Pluim, is vakkracht gymnastiek. Ze neemt de lessen over van leerkrachten die niet bevoegd zijn om gymnastiek te geven en ondersteunt andere die wel bevoegd zijn. Door haar gespecialiseerde opleiding kan ze expertise inbrengen waarover reguliere leerkrachten niet beschikken. ,,Wij merken dat onze gymlessen dankzij een vakleerkracht aan kwaliteit winnen. Dat zagen we onder meer op de Achmea Sportdag. Onze leerlingen zijn veel vaardiger in hun bewegingen dan die van veel andere scholen”, stelt Mimpen.

Lekker bezig!

Binnenkort start op Dolfijn een nieuw project: Lekker bezig! Het doel daarvan is een actieve en gezonde leefstijl op school te introduceren die bij voorkeur ook effect heeft op de thuissituatie van de leerlingen.

Lekker bezig! heeft drie pijlers: bewegen, gezonde voeding en het tegengaan van inactiviteit. Hoe dit project uiteindelijk vorm gaat krijgen, is nog onderwerp van overleg binnen de school. Duidelijk is in ieder geval dat op de Sportiefste Basisschool 2012 bewegen en gezond leven nog verder geïntegreerd worden in het dagelijkse schoolleven.

Mimpen raadt basisscholen dan ook af om te beknibbelen op het bewegingsonderwijs. Het argument dat het van de lestijd afgaat, draait zij om: ,,Doordat leerlingen op school bewegen, verbeteren hun lesprestaties. De tijd die je investeert in sport en bewegen, krijg je terug in de vorm van resultaat en plezier op school.”

advertentie
advertentie