21 november 2013 om 00:00 Nieuws

Kampioenen worden geëerd bij ‘De Volière’

LEERSUM – In de agenda’s van de volgelliefhebbers staat week 46 met een uitroepteken genoteerd. Dat is namelijk de week waarin vogelvereniging ‘De Volière’ haar jaarlijkse grote vogelshow organiseert en de kampioenen eert met bekers, medailles en in een bijzonder geval zelfs met het bondskruis. Dat bondskruis was voor E. Haaksman, de algemeen kampioen parkieten, met zijn Steenparkiet.

door Jan Meijer

Voorzitter Stephan Goes kon weer trots zijn op de kwaliteit van wat de leden bijeen hadden gebracht. ,,Onze vereniging blijft maar groeien, terwijl de zusterverenigingen het moeilijk hebben. We hebben nu meer dan 80 leden en die hebben 307 vogels ingezonden. Het niveau is hoog: negen keer de maximale 93 punten en maar liefst 31 maal 92 punten.’’ Clubkampioen met de beste vijf vogels werd H. van de Weerdhof. Hij bracht maar liefst vijf vogels met 93 punten naar de show. Na enkele jaren zonder jeugdbijdragen, was er nu de inzending van Bertus du Pree. Zijn Musduifje was goed voor 92 punten en dat was goed voor het jeugdkampioenschap.

Wethouder Tim Verhoef had het druk met het uitreiken van alle prijzen en miste daarbij de traditionele hulp van de Bloemenkoningin. Maar alle bekers en medailles kwamen uiteindelijk goed terecht bij de rechtmatige kampioenen.

In een speciaal woord van dank richtte Stephan Goes zich tot het team van vrijwilligers dat de jaarlijkse show heeft voorbereid en ingericht. ,,Zonder deze kanjers is het nu eenmaal niet mogelijk een tentoonstelling van deze omvang te organiseren. Helaas moest Gijs de Greef dit keer om persoonlijke redenen afhaken. Ook de sponsors en adverteerders werden in het zonnetje gezet, want zonder hun onmisbare bijdragen kan ook ‘De Volière’ het niet redden.

Nadat alle prijzen waren vergeven verrichtte de wethouder nog de officiële opening om zich vervolgens naar de raadsvergadering te spoeden. Als dorpswethouder van Leersum wilde hij dit jaarlijkse evenement niet missen. De belangstellenden kwamen in groten getale kijken naar het resultaat van de inspanningen van de inzenders. De vogels hadden er zichtbaar zin in en toonden zich alle drie de dagen van de tentoonstelling van hun beste kant. Het opkooien, de extra verzorging in de weken voorafgaande aan de show en het speciale voer hadden resultaat gehad.

Hoewel het vooral een mannenaangelegenheid was, kon in de categorie Kleine Kromsnavels niemand op tegen mevrouw H.G. de Wit-van de Brink, die met haat Valkparkieten kampioen werd en ook nog eens de eerste prijs in de wacht sleepte. Stephan Goes zelf keek alweer uit naar januari 2014. Hij is met zijn Zilverbekjes al vier jaar op rij wereldkampioen. ,,Dan is het WK in Italië, en dat mag je wel het superland van de vogelliefhebbers noemen. In 2015 organiseert Nederland het WK. Beide keren wil ik optimaal presteren.’’

advertentie
advertentie