10 november 2013 om 00:00 Nieuws

Open huis bij nieuwbouw De Basis

Dienstverlener

voor veteranen

op eigen benen

DOORN – Wie Doorn in- of uitrijdt via de Oude Arnhemse Bovenweg kan er niet omheen: het nieuwe hoofdgebouw van De Basis is een echte blikvanger. Bij de officiële opening door prinses Beatrix, eerder deze maand, moest een aantal belangstellenden worden teleurgesteld. Maar zaterdag houdt de dienstverlener voor veteranen Open Huis.

door Michiel Schaaij

Iedereen mag overmorgen een kijkje gaan nemen in het nieuwe, duurzame vlaggenschip van De Basis. Het moderne en markante gebouw valt aan de buitenkant vooral op door de moderne vormgeving en de zogenoemde betekeniswand. Deze muur van natuursteen loopt over het terrein en door het gebouw naar een gedenkplaats en symboliseert de sterke verbinding tussen heden en verleden. Binnen biedt het complex onder andere plaats aan kantoren, zalen, een restaurant, een hotelaccommodatie en een fitnessruimte. Nieuw voor het hoofdgebouw van De Basis zijn een aparte stilteplek en een EHBO-post. De meeste zalen en ruimtes hebben een ruim zicht op de groene omgeving.

Drempelvrij

Om de veteranen die voor nazorg en training naar Doorn komen goed te ontvangen, is het hele gebouw drempelvrij en rolstoeltoegankelijk. Voor de werknemers biedt de moderne kantoorvleugel flexibele en activiteitgebonden werkplekken. Vaste gebruikers van het gebouw zijn onder andere het Veteraneninstituut, de Bond van Nederlandse Militaire Oorlogs- en Dienstslachtoffers (BNMO) en het Landelijk Zorgsysteem voor Veteranen (LZV). Ook de vorig jaar opgerichte stichting Waardering Erkenning Politie (WEP) heeft er zijn intrek genomen.

Op eigen benen

,,De Basis kan nu met trots op eigen benen staan” vindt directeur Ton Heerts van het vfonds, die de nieuwbouw mede heeft gefinancierd. De vakbondsleider was één van de vele hoogwaardigheidsbekleders die de officiële opening door prinses Beatrix bijwoonden. Voor een aantal betrokkenen liep die plechtigheid echter uit op een teleurstelling. De zaal bleek te klein om ook bewoners van de zorgwoningen op het terrein en belangstellende BNMO-leden uit te nodigen. Veteraan Ton van Wijk toonde zich daarover ontstemd. Als voorzitter van de bewonersvereniging was hij zelf wel bij de opening aanwezig, maar hij zei het toelatingsbeleid ‘vervelend en kleinzielig’ te vinden. Via Facebook liet De Basis weten, begrip te hebben voor de grote belangstelling voor de opening door prinses Beatrix. ,,Maar helaas hebben wij niet onbeperkt de ruimte en gaat het om een programma in een keurslijf”, zo luidde de verklaring. ,,Op 16 november van 10 tot 16 uur is echt iedereen welkom om het nieuwe gebouw te bekijken.”

Foto: De Basis 1.jpg

advertentie
advertentie