Radio 90FM: twintig jaar lokale radio

12 augustus 2013 om 00:00 Nieuws

LEERSUM – Met de eerste officiële uitzending op 9 oktober 1993 was Radio 90FM een feit. Nu, twintig jaar later, kan de lokale omroep zijn vierde lustrum vieren en bogen op een gevarieerd programma-aanbod, waarin muziek wordt afgewisseld met informatieve programma’s. In die twintig jaar kwamen en gingen de vrijwilligers die voor de reportages, de studiogesprekken en de techniek zorgden. Twee daarvan hebben alles vanaf het eerste begin meegemaakt: Wil Buis en Evert Wybenga.

door Jan Meijer

De bakermat van Radio 90FM ligt in de jaren ’70 van de vorige eeuw. Zendamateurs verzorgden vanaf zolderkamers uitzendingen, één van hen was Ameronger Wil Buis. ,,Het was illegaal, maar de zendmasten, soms wel twintig meter hoog, waren duidelijk zichtbaar en niemand nam er aanstoot aan. Toch moest er een eind komen aan de ‘etherpiraten’. Er kwam onvermijdelijk het moment waarop een keuze moest worden gemaakt: op deze voet doorgaan – wat onherroepelijk een keer moest eindigen – of stoppen en legaal maken."

Een regionale zender opzetten zou te lang gaan duren en dus werd het een lokale zender voor de dorpen van wat nu de gemeente Utrechtse Heuvelrug is. Er werd een bestuur samengesteld met daarin niet de minste namen. Onder meer Burgemeesters De Graaf (Leersum) en Mumsen (Amerongen), rentmeester Velzen en Leersumse wethouder Van Doorn namen zitting. Buis: ,,Burgemeester De Graaf had zich eerder al voor Radio Corso van 'collega-piraat’ Jo Löwenstein laten interviewen. Als studio werd toen een bus van Connexxion geleend. Een actie in 1987 van rentmeester Velzen leverde 1300 betalende leden op, een duidelijk signaal dat er behoefte was aan een lokale omroep, illegaal of niet."

De vergunning om legaal te mogen uitzenden kwam begin 1993, maar er was nog geen frequentie en nog geen locatie voor een studio. Dat laatste werd geregeld door wethouder Van Doorn, die bedong dat de gemeente Leersum toestemming zou geven voor de komst van het asielzoekerscentrum in voormalig revalidatiecentrum De Hoogstraat, als er ook ruimte voor studio voor Radio 90FM zou komen. Buis: ,,Nadat er ook een frequentie werd toegekend, gingen we proefuitzendingen verzorgen en kon ook tijdens het Bloemencorso van 1993 de eerste keer officieel het live-programma Corsokoorts worden uitgezonden. Evert Wybenga maakte reportages vanaf het parcours.’’ Daarvoor waren sinds 1979 de ‘piraten’ in eendrachtige samenwerking bezig met uitzendingen van het corso.

Toen Radio 90FM eenmaal naamsbekendheid had gekregen volgden jaren van hoogwaardig radiowerk. Evert Wybenga schudt het moeiteloos uit zijn mouw. ,,De Edisonshow van zondagmiddag is een onverwoestbare topper. De kerkdienst op zondagmorgen gaat al jaren mee. Sport op zaterdag en zondag is vaste prik bij Radio 90FM. Wie herinnert zich niet de verslagen van Ruud Mulder?" Radio 90FM bouwde een goede naam op in radioland. ,,Grote artiesten zijn op bezoek geweest. Een greep daaruit: Pim Jacobs, Frans Bauer, René Froger, Marco Borsato, Gerard Joling. Mies Bouman hielp ons met een sponsorloop voor de Dierenambulance. Landelijke politici, onder andere Frits Bolkestein, werkten aan onze programma’s mee."

Technische hoogstandjes waren er ook. Evert Wybenga haalt herinneringen op: In 1994 vanaf de Traay in Driebergen had ik rechtstreeks contact met Eric Breukink in de Tour de France en ik had ook een rechtstreekse verbinding met een marineschip in de Adriatische zee tijdens de Balkanoperaties.’’

Na een ingrijpende verbouwing van de studio – in 2005 heropend door minister Carla Peijs – moest men in 2011 De Hoogstraat verlaten om plaats te maken voor de COA-administratie (het staat echter nog steeds leeg). In Businesscentrum De Heuvelrug is nu een perfecte locatie gevonden.

Inmiddels is er ook een jonge generatie actief. Deze verzorgt onder meer specifiek op de jeugd gerichte programma’s als ‘Yoolzz’ en ‘Melle op vrijdag’. Presentatie, redactie en techniek is in goede handen bij Melle Keuchenius, Jos Agasi, Dominic Achterberg, Emerald van de Ven, Ayla Brey, Rob Antonides en Nando Kroon.

Sterke punten zijn de live-uitzendingen zoals de Kastelentocht, de jaarlijkse Kerstshow en gesprekken met lokale politici vanuit Buitenlust in Amerongen en Wijk bij Duurstede (sinds 1996, toen de Wijkse lokale omroep ter ziele ging kwam die erbij). Zo zal er dit jaar een landelijke talentenshow zijn, met een finale in theater Calypso.

Vrijdag is er het vertrouwde programma Corsokoorts. Willem Koudijs presenteert dat op vrijdagmiddag vanuit Albert Heijn aan de Honingraat. Elk uur vanaf 13.30 uur wordt er een vraag gesteld en de bouwgroep die het eerst het antwoord weet (tel. 06-29510115) krijgt een AH-boodschappenbon van € 50,-. Vanaf 19.00 uur is er non-stop muziek, gepresenteerd door Evert Wybenga en Wil Buis, eventueel onderbroken voor bloemenberichten bij tekorten en overs op de bouwplaatsen (tel 0343-420504). Deze service is er al jaren, maar dreigde door de mobiele telefoons te worden verdrongen. Toen echter bleek dat men op die manier niet in één keer alle bouwplaatsen bereikte, viel men al snel weer terug op de berichten via Radio 90FM. Tussen 19.00 en 20.00 uur zal het traditionele interview met Bloemenkoningin Anja Henken worden uitgezonden.

Op de foto: v.l.n.r. Evert Wybenga, Wil Buis, Willem Koudijs, Ester Dijkema, Dominic Achterberg. Achter de mengtafel: Ahmed Ezanagui. Niet op de foto: Jos Agasi en Sebastiaan Goes.

advertentie
advertentie