Tien jongeren in de fout met alcohol

12 augustus 2013 om 00:00 Nieuws

HEUVELRUG - Een boete of een kanskaart. Dat was de keuze waarvoor dronken en vernielzuchtige Heuvelrugjongeren het afgelopen jaar werden gesteld. De jonge raddraaiers namen onbedoeld deel aan een provinciale proef van bureau Halt, de politie, het Openbaar Ministerie en een aantal gemeenten.

Het proefproject was gericht op jongeren tussen 12 en 18 jaar, die zich onder invloed van alcohol schuldig maakten aan overlast, vernieling en openlijke geweldpleging. Tien jongens uit Utrechtse Heuvelrug kozen voor de kanskaart en kregen vervolgens trainingen van het centrum voor verslavingszorg Victas of een leeropdracht van bureau Halt. Volgens de samenwerkende instanties maakt een geldboete te weinig indruk op jongeren.

Door de invloed van alcohol op het gedrag en op de hersenen wilden Victas en Halt de zich misdragende jeugd aan het denken zetten. Tegelijkertijd werden ouders voorgelicht over de opvoeding van hun kroost en over de gevolgen van alcoholgebruik. Het proefproject werd gefinancierd door de deelnemende gemeenten. Bureau Halt noemt het proefproject succesvol. Een extern onderzoeksbureau evalueert de effecten en de uitslag daarvan wordt halverwege volgend jaar verwacht.

advertentie
advertentie