Samenwerking in historische moestuin

5 augustus 2013 om 00:00 Nieuws

DOORN - Ondanks de hitte afgelopen vrijdag is het een komen en gaan van bezoekers en werkers in de moestuin met het rosarium in Doorn. Het gesprek met de tuinder wordt regelmatig onderbroken. De dagelijkse gang van zaken heeft terecht voorrang. Bewoners van Bartimeus werken samen met vaste medewerkers en vrijwilligers. Rond het theehuis voel je een rustige, prettige sfeer. Het is een win-win-situatie voor wie zich betrokken voelt.

door Kees de Kroon

,,Nou tot volgende week vrijdagmorgen dan”, rondt beheerder/tuinder Jantine van der Willik het introductiegesprek met een nieuwe vrijwilliger uit Soest af. Desgevraagd zegt mevrouw dat zij ,,juist vanwege de sfeervolle omgeving en de mogelijkheid tot contact met mensen met een beperking" zich heeft aangemeld. Eén recent bezoek met een vriendin en haar keuze stond vast.

Tijdens de koffie, weer even alleen, volgt een gesprek met een bewoner. Hij is benieuwd waar de verslaggever vandaan komt en vertelt dat zijn taak voor die dag er weer op zit. In het dagbestedingsprogramma voor een aantal bewoners met begeleiding zit de moestuin per week vast ingepland. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor de horecaverzorging van de jeu-de-boulevereniging op dinsdagmiddag.

Van buiten naar binnen

,,De historische moestuin functioneert nu drie jaar”, zegt teamleider Gert van Sijl, die tevens verantwoordelijk is voor de werkplaats Boschwijk en de zorgboerderij in Langbroek. ,,We leren de bewoners hun eigen plek van werken en leven te vinden. Ons staat daarbij voor ogen dat we op soepele wijze de buitenwereld in contact brengen met onze bewoners. Bezoekers kunnen genieten van de prachtige bloemen- en rozenpracht, onder het genot van een kopje met iets uit eigen bakkerij. Ze kunnen zelf het hele seizoen groenten en fruit oogsten. Hardlopers, maar juist ook bijzondere soorten. Gele tekstbordjes vermelden hoe op dat moment tegen welke prijs, schadevrij, de lekkerste producten het best geoogst kunnen worden."

De beheerder legt jaarlijks een biologisch gedreven teeltplan voor. ,,We tuinieren eerlijk, houden rekening met vruchtwisseling en bemesten zo natuurlijk mogelijk. Als een klant of vrijwilliger zaad binnenbrengt, wordt dat opgenomen in het arsenaal van de zaaiclub. Die club zit al vroeg in het voorjaar te zaaien en spenen in de verwarmde kas."

Aan de grote tafel werken bewoners, hun begeleiders en vrijwilligers eendrachtig samen. Ook gezamenlijk ‘groene’ en culturele activiteiten met de buitenwacht bevinden zich in opgaande lijn. In beleidstermen noemen we het ‘omgekeerde integratie'.

advertentie
advertentie