29 juli 2013 om 00:00 Nieuws

MAARN – Recreatie Midden Nederland laat weten dat er sinds de informatieavond in maart dit jaar weer een aantal stappen is gezet op weg naar de openstelling van de zandafgraving in november. Naar aanleiding van voorstellen van bewoners is het plan op enkele punten aangepast.

Zo heeft de goede lokale kennis van de bewoners geleid tot het verschuiven van de locatie van het uitzichtplateau in oostelijke richting. Het plateau wordt nu zo gerealiseerd dat bezoekers rechtstreeks op het Zwerfsteneneiland uitkijken. ,,Hier was in de loop der tijd al een ‘inham’ ontstaan met een prachtig uitzicht en er hoeven nauwelijks bomen te worden verwijderd om zichtlijnen te maken”, licht het recreatieschap in een nieuwsbrief toe.

Parkeren

Een grote zorg van bewoners van de Bergweg betrof het ongewenst parkeren aldaar. ,,Bewoners hebben aangegeven dat in de berm van de bocht van de Driebergseweg en het fietspad extra ruimte is. Als de nieuwe steile trap geopend is, is dat een uitnodigende plek om te parkeren. We hebben met de gemeente (als wegbeheerder) afgesproken anti-parkeerstenen te plaatsen. In overleg met de Maarnse Berg wordt gekeken of de anti-parkeerstenen zo geplaatst kunnen worden dat er voldoende ruimte blijft voor caravans.”

Bezoekers van de Zanderij die met de auto komen worden in eerste instantie geleid naar de bestaande parkeerplaats bij de Groene Entree van Stichting het Utrechts Landschap. De eigenaar van camping de Maarnse Berg heeft aangeboden dat, mits er een goede verwijzing komt, een gedeelte van de parkeerplaats van het restaurant gebruikt kan worden door wandelaars in de Zanderij. ,,Hier zijn we blij mee, niet alleen vanwege de extra parkeermogelijkheid maar ook doordat bezoekers voor of na een wandeling in de Zanderij ook de mogelijkheid hebben om in het restaurant een kop koffie te drinken. Onderzoek wijst uit dat bezoekers aan recreatieterreinen behoefte hebben aan een horecavoorziening of terras. Het is niet altijd mogelijk om op onze groene terreinen horeca te realiseren dus als een bestaande voorziening in buurt kan voorzien in deze behoefte is dat een win-winsituatie”, aldus het recreatieschap.

Steile trap

Waar het recreatieschap de bewoners niet tegemoet komt, is bij het verplaatsen van de steile trap richting het westen in verband met verwachte overlast door parkeren. ,,Het voorstel van verplaatsen hebben we niet overgenomen omdat het geen logische entree is, midden op het fietspad precies op het punt waar het fietspad een behoorlijke helling heeft en fietsers met een vaart de helling afkomen. Een andere overweging was dat de Maarnse Berg in dat geval een voorziening zou moeten treffen om het terrein af te sluiten om te voorkomen dat wandelaars over het campinggedeelte gaan wandelen.” Met de eerder genoemde (anti-) parkeermaatregelen hoopt het recreatieschap overlast voldoende te kunnen beperken.

Toegankelijkheid bij functiebeperking

Er zijn in de provincie Utrecht betrekkelijk weinig wandelpaden geschikt voor rolstoelen, scootmobielen en rollators. ,,Daarom wilden we graag tegemoet komen aan het voorstel om te zoeken naar een mogelijkheid om de Zanderij toegankelijk te maken voor mensen met een functiebeperking. Hiervoor hebben we contact opgenomen met het Platform Mensen met een Functiebeperking en met de Stichting Groen en Handicap. Dat bracht ons op het voorstel voor een ‘kussend hek’. Mensen met een rolstoel, scootmobiel of rollator kunnen dit hek passeren maar ruiters, crossers en squads niet.”

Het kussende hek komt momenteel het meest in de richting om fietsers te weren omdat er verschillende handelingen nodig zijn om de sluis te passeren. Het is echter mogelijk om de fiets over het hek heen te tillen. Daarom zal er bebording worden geplaatst dat de Zanderij wordt opengesteld voor wandelen en dat fietsen niet is toegestaan. Hierop zal ook gehandhaafd worden. ,,Momenteel gaan we na of het ‘kussend hek’ haalbaar is. Beoogde locatie is naast de beheertoegang die afgesloten blijft met het bestaande hek.”

Flora en fauna

De benodigde Flora- en Faunaontheffing en omgevingsvergunning zijn inmiddels verleend. In september begint het recreatieschap met de aanleg van de brug, de steile trap, het uitzichtplateau en het herstel van de oude trap.

Bij de aanleg van de brug kan sprake zijn van beperkte aantasting (< 5% areaal) van de groeiplaats van de moeraswesporchis. Aan de noordzijde van de plas zijn goede mogelijkheden voor het creëren van nieuwe groeiplaatsen om het effect van de aantasting te verminderen. Vanuit de Flora- Faunontheffing zullen onder begeleiding van bureau Waardenburg nieuwe groeiplaatsen voor de moeraswespenorchis worden gerealiseerd.

Financiën

Het recreatieschap stelt budget beschikbaar om de voorzieningen in de Zanderij aan te leggen. Het recreatieschap zal het terrein na openstelling blijven beheren. Maar het beheergeld is wel eindig; er komt een moment dat het beheergeld op is. Bovendien is de Zanderij een natuurterrein met grote natuurwaarden, en is beheer van natuurwaarden niet de kerntaak van Recreatie Midden Nederland. Met Stichting het Utrechts Landschap verkent het recreatieschap de mogelijkheden of zij kunnen helpen bij het beheren van de natuur. En of het Utrechts Landschap op lange termijn mogelijk zelfs de beheerrol kan overnemen.

advertentie
advertentie