'Hartveiligheid in Maarn en Maarsbergen'

23 juli 2013 om 00:00 Nieuws

MAARN - ,,Voordat ik EHBO'er werd, heb ik het een keer meegemaakt. Iemand kreeg een hartstilstand en ik wist niet wat ik moest doen", vertelt Luty de Mooy, voorzitter van de EHBO-vereniging Maarn Maarsbergen. ,,Dat gevoel wilde ik nooit meer hebben. Het is zo belangrijk dat mensen in de buurt van het slachtoffer kunnen beginnen met reanimeren." De Mooy juicht het AED-project 'Hartveilig Maarn Maarsbergen' dan ook toe. Nodig zijn AED-vrijwilligers.

door Monique José Timmermans

Het AED-project is een initiatief van Lions Maarn Maarsbergen, gesteund en mede uitgewerkt door de lokale EHBO. Lions-lid Kees Sijssens: ,,De Lions willen wat voor en met de dorpen doen." Met diverse AED-apparaten die alle dagen 24 uur per dag beschikbaar zijn en een netwerk van vrijwilligers, is hulp altijd onder handbereik. ,,Starten met reanimeren in de eerste zes minuten is van levensbelang. Daarna wordt het risico op - blijvende - schade aanzienlijk. Met dit project kan een Hartveilig Maarn Maarsbergen gerealiseerd worden.

Reanimeren

Luty de Mooy: ,,Reanimeren is lastig en vraagt veel energie van de hulpverlener. Die kan het niet lang volhouden. Het AED-apparaat is een defibrilator en geweldige ondersteuning tot de ambulances arriveren. In geval van een hartstilstand komen er altijd twee. De aanrijtijd naar Maarn/Maarsbergen is meestal langer dan de genoemde zes minuten. Er gaat dus kostbare tijd verloren."

,,Het raamwerk voor het project is klaar. We hebben daarvoor gekeken naar Wijk bij Duurstede waar hetzelfde gebeurt. Maar we hebben ook gesproken met het gezondheidscentrum, ervaringsdeskundigen en de stichting Hartslag voor Nederland", aldus Sijssens. Bij deze laatste instantie worden een AED-project en de daarbij betrokken vrijwilligers aangemeld (www.hartslagnu.nl).

AED-vrijwilligers

,,En dat laatste is waar het nu om draait", vertelt Chris van der Knaap, eveneens Lions-lid. ,,Per AED-apparaat dienen minimaal vijftien vrijwilligers aangemeld te zijn. De ervaring leert dat er dan in een noodgeval in ieder geval voldoende assistentie kan worden geboden. De vrijwilligers draaien immers geen diensten, maar wonen of werken binnen een bepaalde straal rondom de AED." De aangemelde vrijwilligers in de buurt van het slachtoffer krijgen na een 112-melding per sms de instructie om naar het slachtoffer te gaan, dan wel het AED-apparaat te halen.

De vrijwilligers worden door de EHBO opgeleid om te reanimeren en het AED-apparaat te bedienen. ,,Vele mensen hebben vanuit hun (vrijwilligers)werk al een cursus gedaan of zijn BHV'er. Voor hen is het belangrijk de jaarlijkse herhaling te volgen om het diploma geldig te houden. Ook daarin wordt voorzien", vertelt De Mooy.

Kringen

Gekeken is naar locaties waar AED-apparaten in een met een code afsluitbare kast kunnen worden opgehangen, zodat het te allen tijde gebruikt kan worden. ,,Dat is het nadeel met de apparaten die nu in het dorp aanwezig zijn, bijvoorbeeld op sportverenigingen of het gezondheidscentrum. Deze zijn beperkt beschikbaar. Met uitzondering van de AED van Amrâth Hotel Maarsbergen, dat is 24 uur open." Er zijn kringen gemaakt waarbinnen een AED met minimaal vijftien vrijwilligers beschikbaar zou moeten zijn.

Inmiddels hebben Lions en EHBO ervaren dat de bereidwilligheid om deel te nemen aan Hartveilig Maarn Maarsbergen groot is. Ook op financieel gebied. ,,Het geld voor de aanschaf van de AED's is bijeengebracht door donaties van Rabobank, ING, Heuvelrugloop en Lions. Voor de jaarlijkse kosten als verzekering, onderhoud en trainen van vrijwilligers hebben we goede hoop op een bijdrage van de gemeente."

Zodra in een gebied voldoende opgeleide vrijwilligers zijn, wordt het AED-apparaat daar opgehangen. Voor totale dekking zal in Maarsbergen één apparaat worden bijgeplaatst, in Maarn drie tot vier.

Aanmelden

Vrijwilligers - al dan niet in bezit van de benodigde papieren - kunnen zich aanmelden bij Chris van der Knaap, via e-mail cvanderknaap@hetnet.nl en telefonisch 0343-431570, of bij de EHBO via e-mail Wilma-EHBO-maarn@kpnplanet.nl, telefoonnummer 06-13607940.

advertentie
advertentie