Lezing over zeventig jaar Birma-Siam spoorweg

19 juli 2013 om 00:00 Nieuws

DOORN - Wereldwijd wordt op donderdag 15 augustus de Japanse capitulatie en het einde van de Tweede Wereldoorlog herdacht.

Dit jaar is het eveneens zeventig jaar geleden dat de Birma Siam Spoorweg in opdracht van de Japanners voltooid werd, een spoorweg die tijdens de Tweede Wereldoorlog door krijgsgevangenen en dwangarbeiders werd gelegd tussen Thailand en Birma. Tijdens de aanleg stierven gemiddeld 200 mensen per dag, de Spoorweg wordt daarom ook wel 'Dodenspoorweg' genoemd. 

Regiobibliotheek ZOUT heeft ervaringsdeskundige dhr. Ed van Slooten als spreker uitgenodigd. Hij heeft de oorlog in Nederlands-Indië meegemaakt en samen met zijn moeder en zussen opgesloten gezeten in diverse Japanse kampen. Zijn vader heeft aan de Birma-Siam Spoorweg en in de Japanse mijnen gewerkt. Aan de hand van uniek beeldmateriaal blikt hij terug op deze periode uit zijn vaders en zijn leven.

De lezing vindt plaats in het kader van het project '70 jaar Birma-Siam Spoorweg', hiervoor zijn een reeks activiteiten gepland door de Stichting Herdenking Birma-Siam Spoorweg en Pakan Baroe Spoorweg en het Indisch Herinneringscentrum.

De lezing is op dinsdag 20 augustus in de bibliotheek van Doorn aan het Kerkplein 4 en duurt van 10.00 tot 11.30 uur. Naderhand is er gelegenheid om onder het genot van een drankje na te praten.

Aanmelden verplicht via doorn@rbzout.nl, telefonisch 0343-415566 of aan de balie van de bibliotheek. De toegang is gratis.

advertentie
advertentie