Ingezonden brief: Alle winkels open op zondag

9 juli 2013 om 00:00 Nieuws

HEUVELRUG - Afgelopen donderdag stond een onschuldig onderwerp op de agenda, de winkeltijdenverordening. Deze moest aangepast worden door een wijziging van de Winkeltijdenwet, die de gemeenten meer vrijheid biedt vrijstellingen te verlenen voor openingstijden. Het college wilde (voorlopig) de huidige situatie handhaven. Daarom was er geen overleg met de ondernemersverenigingen geweest.

Twee insprekers, waaronder een grootgrutter, kwamen echter vertellen dat onze winkels op zondag toch open moeten kunnen. Dat is uiteraard hun goed recht, maar in drie jaar tijd voor de vierde keer hetzelfde liedje zingen wordt eentonig. Zij kregen daarbij steun van D66, die voor de zoveelste keer het voortouw nam samen met BVH om een volledige zondagsopenstelling voor alle winkels in de Utrechtse Heuvelrug bij amendement te forceren. De raad stemde om onduidelijke redenen bij meerderheid hiervoor.

Het is bepaald geen geheim dat het CDA om principiële redenen tegen zondagsopening is, maar we zijn ook democraten in hart en nieren. Dus als er een meerderheid voor is zullen we ons er bij neer moeten leggen. Waarom ons dan toch druk maken over deze democratische beslissing? Misschien heeft Hans Nijhoff (GL/PvdA) dat in zijn stemverklaring nog het beste verwoord.

In mijn woorden: 'Precies nadat we bij het vorige agendapunt met een grote meerderheid het voorstel van de Bruggenbouwers hebben aangenomen (besluitvorming met betrokkenheid van burgers in een zo vroeg mogelijk stadium), wordt een geheel niet gecommuniceerd voorstel door de raad gedrukt.' De gevolgen van deze beslissing, zijn volgens het CDA op z'n minst controversieel te noemen. Onder het mom van een onderzoek onder ondernemers en inwoners, wordt met onmiddellijke ingang de zondagsopenstelling tot 1 januari 2014 geregeld.

Het CDA denkt dat het uiteindelijk voor onze dorpen uitdraait op een verarming in het straatbeeld. De kleinere winkeliers, bakker, slager, groenteman en drogist, die het gezicht van onze dorpskernen bepalen, zullen zich nauwelijks kunnen permitteren om de zondagsopening te negeren. Maar sluiten ze dan in plaats daarvan door de weeks hun winkel, een extra morgen en/of middag en/of avond?

Wij zijn tegen de opening van winkels op zondag. Maar wat ons vooral stoort is de manier waarop D66 en BVH voor hun eigen gelijk zijn gegaan en hoe!

Henk Veldhuizen

Voorzitter CDA-fractie

henkveldhuizen@cdautrechtseheuvelrug.nl

advertentie
advertentie