Biologische eieren van Hofstede de Zandweg

24 juni 2013 om 00:00 Nieuws

LEERSUM - Wie wel eens over de Zandweg in Darthuizen rijdt, heeft ongetwijfeld de vele witte kippen zien lopen bij Hofstede de Zandweg. In december 2011 hebben Walter en Jacqueline Roubos daar hun bedrijf uitgebreid met het produceren van biologische eieren. Zaterdag 22 juni konden belangstellenden een kijkje achter de schermen komen nemen hoe zo’n bedrijf wordt gerund.

door Jan Meijer

Jacqueline Roubos vertelt: ,,Wij hebben in 2000 het bedrijf van Walters vader overgenomen. Het is de laatste jaren moeilijk om een agrarisch bedrijf levensvatbaar te houden. Met de kippen erbij hebben we een tweede pijler naast de koeien waarop het bedrijf steunt. We hebben ook allebei nog een deeltijdbaan. Zo kunnen we onze passie – want dat is het agrarisch bedrijf nu eenmaal – blijven volgen."

,,Nadat de eerste kippen er waren hebben we in januari 2012 eerst de buren uitgenodigd om te laten zien hoe het bij ons gaat. Alle kippen – van het ras Amberlink – kunnen vrij in- en uitlopen.’’

Er is veel te doen over stampvolle kippenboerderijen met miljoenen kippen, gekapte snavels, of voldoende leefruimte. Niet alleen de vrije uitloop met voldoende ruimte is een voorwaarde, maar ook het voer moet aan strenge voorwaarden voldoen en de snavels mogen niet gekapt worden. ,,We voldoen aan alle eisen om onze eieren biologisch te mogen noemen. Er zijn inmiddels 100 biologische bedrijven met circa 1,5 miljoen kippen.’’

Daarvan lopen er 13.000 aan de Zandweg en die produceren (bijna) elke dag een ei. ,,Zoals het voer en water via een ingenieus uitgewerkt transportsysteem bij de kippen wordt gebracht, worden de eieren voorzichtig opgevangen en naar een sorteer- en stempelmachine gevoerd, de herkomst moet altijd traceerbaar zijn. Heel apart om in een supermarkt in de buurt je eigen eieren in de schappen te zien.’’

Maar voor het zover is worden ze afgeleverd bij gebroeders Van Beek in Doetinchem die voor de verdere distributie zorgt. Ook de mest wordt verzameld en afgevoerd voor gebruik in biologisch werkende bedrijven.

,,Na ongeveer veertien maanden moeten de kippen worden vervangen. De nieuwe kippen moeten ruim van tevoren worden besteld worden, zelf in die aantallen kweken is onmogelijk. Dan is er een korte periode dat er geen kippen lopen en dan maken we alles schoon en lopen de installaties na. Het duurt ongeveer drie weken voordat de nieuwe kippen hun eerste ei leggen’’, legt Jacqueline Roubos uit.

Om openheid te geven en uit te leggen hoe een biologisch bedrijf te werk gaat, was er zaterdag de gelegenheid te komen kijken. Tussen de buien door hebben heel wat mensen van die gelegenheid gebruik gemaakt. En allemaal waren ze onder de indruk. ,,We kijken ook naar de toekomst, er is ruimte voor biologische fruitteelt.’’ En zo blijven de Roubossen op Hofstede de Zandweg bezig met hun passie, het liefst nog 25 jaar.

advertentie
advertentie