Vogels kijken in de Amerongse bovenpolder

24 mei 2013 om 00:00 Nieuws

AMERONGEN - IVN afdeling Heuvelrug en Kromme Rijn houdt op zondag 9 juni een vogelexcursie in de Amerongse bovenpolder. Op een locatie nabij de Veenseweg liggen twee biotopen zo dicht bij elkaar, dat de deelnemers aan de excursie kans hebben dat men net in het kweldermoeras naar een groepje lepelaars kijkt, terwijl er achterin het bos een zwartkop aan het zingen is.

Vanaf het uitkijkplatform, heeft men een weids uitzicht over het gebied en hier zal het gezelschap dan ook enige tijd doorbrengen om de rijke variatie aan eenden en steltlopers waar te nemen. Dit gebied is zich in een snel tempo aan het ontwikkelen tot een van de meest bijzondere natuurgebieden van onze omgeving. Het ontwikkelingsproject Noordoever Nederrijn, waarbij de Rijn steeds meer natuurlijke ruimte terugkrijgt, werpt steeds meer zijn vruchten af. Een andere reden hiervoor is het kwelwater, wat vanaf de Amerongse berg, jarenlang onderweg is geweest en in de polder zijn weg omhoog vindt. Het zuivere water is voor vele soorten aantrekkelijk om te drinken. De kwaliteit van het water zorgt voor een bijzonder waterleven, met vele kleine waterdiertjes en amfibieën. En ook de soorten uit het bos profiteren mee van de zuivere omstandigheden.

Na het uitkijkplatform, zal de gids met de deelnemers naar beneden gaan en lang de grens van beide biotopen het pad volgen, hier wordt de kans groter op soorten van het bos zoals glanskop, tuinfluiter en fitis. Het gemengde bos, afgewisseld met open plaatsen is aantrekkelijk voor vele soorten bosvogels.

De excursie vindt plaats op zondag 9 juni om 14.00 uur en start op de parkeerplaats Veenseweg 1, 3958 ET Amerongen. Na afloop is er koffie en thee tegen een vrijwillige bijdrage. Inlichtingen: Adrie Vermeulen, telefoon 0343-491458 of kijk op www.ivn.nl/afdeling/heuvelrug-en-kromme-rijn

advertentie
advertentie