Feestelijke wandeling langs aaibare stenen in Amerongen

21 mei 2013 om 00:00 Nieuws

AMERONGEN - Langs een wandelroute die door het Amerongse Bos, de bostuin van Kasteel Amerongen en de uiterwaarden voert, zijn stenen kunstwerken geplaatst. Kunstenaar Adri Verhoeven realiseert in samenwerking met de gemeente Utrechtse Heuvelrug en Utrechts Landschap een wandelroute met natuurstenen kunstwerken. Vrijdagmiddag 31 mei wordt om 15.00 uur de start van de wandeling feestelijk ingeluid in het Informatiecentrum de Tabaksschuur van Utrechts Landschap. De nieuwe kunstroute maakt deel uit van Kunst overal op de Heuvelrug en Waterspraak.

Aaibare stenen

Amerongen ligt ingesloten door een zandwal die werd opgestuwd door het ijs én aan de zuidzijde door een brede rivier. IJs en water hebben dit landschap gevormd en er stenen in achtergelaten. Het ijs bracht zwerfstenen en de rivier grind. In de geest van de rivieren en de gletsjers heeft Adri Verhoeven keien gerond en gepolijst. Vanaf half mei 2013 tot april 2014 zijn ze aan het landschap van Amerongen toegevoegd. De opstellingen zijn zo gemaakt dat er een intrigerende relatie met de omgeving ontstaat. Ze liggen onder een boom, bevolken met een groepje een open veld of zwermen met soortgenoten door het bos. Ze voegen zich in de groene natuur en weten tevens te prikkelen door hun eenvoud en verleidelijke oppervlak.

Feestelijke start route

Op 31 mei is de feestelijke start van de nieuwe route en zal de kunstenaar een toelichting geven op zijn werk. Wandelaars zijn welkom om 15.00 uur (start wandeling ca 15.45 uur) maar dienen zich wel van te voren aan te melden via www.utrechtslandschap.nl/aaibarestenen. De lengte van de wandelroute is 4,5 km en parkeren kan op de Burgwal. De wandeling is financieel mogelijk gemaakt door onder meer het Prins Bernard Cultuur Fonds, Nationale PostcodeLoterij, Kunst overal op de Heuvelrug en het StreekFonds Utrechtse Heuvelrug. De gemeente en Utrechts Landschap hebben tijdelijk hun gebied beschikbaar gesteld.

De wandelroute is verkrijgbaar bij het informatiecentrum De Tabaksschuur aan de Veenseweg in Amerongen, open op woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag. Hier is ook het startpunt van de wandeling (parkeerplaats Burgwal). De wandeling is reeds bij de winkel van Kasteel Amerongen op te halen of downloaden op www.adriverhoeven.nl of www.utrechtslandschap.nl

advertentie
advertentie