Ondernemend Heuvelrug: Efficiënt huiswerk maken

16 mei 2013 om 00:00 Ondernemend

,,Uiteindelijk is het doel dat kinderen weer gewoon thuis hun huiswerk maken”, aldus Schutte. Studiecentrum Doorn is lid is van de Landelijke Vereniging van Studiebegeleidingsinstituten. Lidmaatschap geldt als een keurmerk.

DOORN - Rond de 50 kinderen stappen elke schooldag over de drempel van het Studiecentrum Doorn aan de Amersfoortseweg 50. Roeland Schutte zwaait er met assistent Hans de Roock de scepter. ,,Het gaat erom de kinderen vaardigheden mee te geven waarmee ze efficiënt hun huiswerk kunnen maken. Ze hebben er de rest van hun leven wat aan, ook bij studie of werk.” Zelfstandigheid en zelfverantwoordelijkheid vormen de rode draad bij het 25-jarige Studiecentrum, zowel bij leren als bij werken.

door Monique José Timmermans

Het gaat volgens Schutte om meer dan kennisoverdracht. ,,Mijn collega en ik zijn hier dagelijks. We kennen alle kinderen en ook hun thuissituatie. Ondermaats presteren is soms geen leerprobleem, het kan zijn dat er andere zaken spelen rond of met het kind. Een gesprek is net zo belangrijk als begeleiding.” Niet alleen met het kind, maar ook met de ouders zoekt Schutte regelmatig contact. ,,Ik ben een mensen-mens en voel me geen manager. Eén vestiging van het Studiecentrum is daarom een bewuste keuze. Alleen dan kunnen we aan onze eigen normen voldoen.”

De ruimtes in het Studiecentrum ogen als schoolklassen. Tafeltjes en stoelen staan er in rijen opgesteld. ,,De kinderen worden op leeftijd ingedeeld. Zeker de oudere kinderen komen maar 2 of 3 middagen, omdat zij de sturing slechts bij enkele vakken nodig hebben.”

De middagen van 13.00-19.00 uur zijn gereserveerd voor het maken van het huiswerk. In de avonduren worden individuele bijlessen gegeven. Voor deze vakgerichte bijlessen staat een team van docenten en vergevorderde studenten klaar. ,,Het zijn jonge mensen die zich goed kunnen verplaatsen in de kinderen.”

,,Rond deze tijd zie je ook steeds meer leerlingen ‘s avonds terugkomen naar ‘het Stuud’ om nog wat te leren in de rustige omgeving, zonder de afleiding die thuis op de loer ligt.” Die veilige omgeving biedt het Studiecentrum ook door extra open te zijn in de meivakantie in verband met de examens en in juni voor de toetsweek.

,,Maar”, weet Schutte uit ervaring ,,een jaar minder presteren haal je niet op met studiebegeleiding in de laatste weken. Wij adviseren tijdig, of eventueel aan het begin van het schooljaar, in te grijpen als het leren niet goed lukt.” Voor brugklassers kent het Studiecentrum een speciaal starterstarief om de drempel te verlagen. ,,We willen de huiswerkbegeleiding voor zo veel mogelijk mensen toegankelijk maken.”

www.studiecentrumdoorn.nl en op Facebook

advertentie
advertentie