Ondernemend Heuvelrug: Warme broodjes bij Van der Woerd

16 mei 2013 om 00:00 Ondernemend

DOORN - Kees van der Woerd is opgegroeid in de bakkerij. ,,Mijn beide opa’s waren bakker en mijn vader ook. Ik werk al vanaf mijn twaalfde mee en het vak boeit nog steeds.” De Echte Bakker is op de kop af 17 jaar gevestigd aan de Kampweg 41.

door Monique José Timmermans

Ook echtgenoot Mariska heeft haar sporen verdiend in de winkel. ,,Ik werkte al bij onze voorganger De Heus voordat we de bakkerij overnamen.” In de afgelopen jaren is er wel veel veranderd. De winkel is destijds ingrijpend verbouwd en in het assortiment zijn steeds meer specialiteiten opgenomen.

,,De laatste vijf jaar vooral op het gebied van brood. Ik heb veel les gehad van het Nationale Boulangerie team. De grootste verandering is dat we nu met natuurdesem bakken. Feitelijk kweek je dan zelf je gist en bak je brood zonder onnatuurlijke toevoegingen. Naast het natuurdesem zijn de ingrediënten (natuur)bloem, water en zout. Het brood krijgt een meer authentieke smaak, is luchtiger en blijft langer vers. Bovendien is het veel gevraagd door mensen met allergieën.”

Het bakken van dit brood heeft meer tijd nodig, vandaar dat Van der Woerd dagelijks vroeg uit de veren is. ,,Dat is van jongs af aan mijn normale ritme, twee maal per etmaal korter slapen. Eigenlijk heb ik tijdens vakanties last van het reguliere dag/nacht ritme.”

Op het gebied van banket staat Echte Bakker Van der Woerd niet stil. Het is volgens Van der Woerd jammer dat een collega-winkelier is weggevallen in het dorp. ,,Dat meen ik echt, dat gun je niemand.” Maar met de komst van de voormalige banketbakker van Van Oort/Den Hartog naar de zaak, vormt het banket sinds een half jaar een groter aandeel in het assortiment. ,,Ook daar kunnen we ons nu meer specialiseren. De skitaart, maar ook petit fours zijn aan ons assortiment toegevoegd, wel met een eigen Van der Woerd-twist uiteraard.”

In het diepe pand achter de winkel wordt vooral brood gebakken, het banket wordt er voorbereid en vervolgens afgemaakt in een speciaal deel van de winkel. ,,Verser kan niet en de klanten vinden het ook leuk om te zien hoe er gewerkt wordt.”

Veel gevraagd is het thema-gebak. ,,Voor gelegenheden of bedrijven kunnen we het gebak aanpassen aan een thema, door de vorm of kleur. Of door een foto of schildje met bijvoorbeeld het bedrijfslogo of een ander plaatje er op.”

Nieuwe dingen ontwikkelen ziet het bakkersechtpaar als een leuke uitdaging. ,,Ik weet zeker dat als mijn ouders geen bakkerij hadden gehad, ik toch bakker of kok was geworden”, besluit Kees van der Woerd.

advertentie
advertentie