Terugblik op Bloemencorso Leersum

26 augustus 2010 om 00:00 Nieuws

LEERSUM - Voorzitter Cees van Swieten sr. - ‘23 graden licht bewolkt’ - gaf zaterdag 21 augustus exact om 14.00 uur het startsein aan het 58-ste Leersumse Bloemencorso. Nadat de 34 praalwagens en luxewagens tweemaal hun ronde over het parcours hadden gemaakt, was iedereen het erover eens: 2010 kan de boeken in als een topcorso. De jury had het laatste woord en met neuslengte verschil - vier punten op een totaal van 371 - werden de maîtresses van Lodewijk XIV de winnaar. De Darthuizer Toneelvereniging had revanche genomen voor de deceptie van een jaar eerder.

Revanche voor Darthuizer To-neelvereniging

door Jan Meijer

De verklaring voor het topjaar 2010 ligt in feite opgesloten in de uitslag van 2009. In oktober van dat jaar was de jury komen uitleggen hoe zij tot haar oordeel was gekomen, waarom sommige wagens op een veel lagere plaats stonden dan verwacht en op welke onderdelen men kon scoren. Een jurylid verklaarde: ,,En ze hebben goed geluisterd. Daardoor hadden we het extra moeilijk, maar dat was meteen een uitdaging voor ons. We hebben heel veel moois gezien en dan maken kleine details het verschil. Een voorbeeld: de poppen van de winnaar werden bewogen van onder de poppen, dat versterkt de uitstraling, ze worden niet achter een trekker aan gesleurd. Jammer was dat de ‘Wind’ werd getrokken en niet geduwd, nu verstoorde de trekker het beeld, want de kracht van de wagen zat in het frontale aanrijden.’’

Op verzoek van de jury werden de laatste punten gegeven tijdens de eerste ronde over het parcours. ,,Wij willen graag zien hoe de wagen zich aan het publiek presenteert,’’ vond de jury. Dat betekende dat er een organisatorische topprestatie moest worden geleverd om bij het begin van de tweede ronde de definitieve uitslag te hebben. Maar het liep vlekkeloos en daarmee gaf de organisatie zichzelf een pluim, die men meer dan verdiend had.

Maar ook de bouwers verdienden alle lof die hun toekwam en het publiek waardeerde dat met een steeds weer terugkerend applaus. Niet alleen bij de reuzen met meer dan 100.00 bloemen, het applaus was er ook voor de kleintjes, zoals de broertjes Van Helmondt en Meijer, waarbij de laatsten bedankten door middel van een verfrissende waterstraal. Toen de poppen van de latere winnaar het parcours opreden kreeg het publiek al een voorgevoel van de uitslag. Het werd hoorbaar stiller, een beter blijk van de bewondering kon er niet zijn.

Die bewondering was er vanzelfsprekend ook voor Bloemenkoningin Miranda Schuilenburg, die haar nieuwe corsojurk stralend presenteerde. Gerrie van de Garde en John Achterberg hadden samen een harmonieuze combinatie gecreëerd op en in de Audi, die werd bestuurd door Dennis die op 10 september de Bloemenkoningin zijn bruid mag noemen. Ook hij genoot zichtbaar van deze unieke ervaring.

Nacht van Leersum

Voordat het publiek zijn oh’s en ah’s kon laten horen, was er in de ‘Nacht van Leersum’, de nacht van vrijdag op zaterdag waarin ‘het’ allemaal moet gebeuren, keihard gewerkt door de honderden konters, lijmers en plakkers. Van onschatbare waarde is de catering die op elke bouwplaats voor morele ondersteuning zorg draagt. En wie soms het gevoel kreeg, dat het wel eens heel moeilijk zou kunnen worden om op tijd klaar te zijn, zodat de wagen om 9.30 uur op zaterdag kon worden ingereden op de opstelplaats langs de Englaan, werd door de bouwers gerustgesteld: ,,Het komt allemaal goed, we maken ons daarover beslist geen zorgen.’’ De meeste jeugdwagens waren keurig op tijd af en ook op Ginkelduin en De Bonte Vlucht waren de campinggasten ruimschoots op tijd klaar met hun klus. Toch waren er vijf wagens die ruim na zonsopgang op zaterdag pas de laatste dahlia konden plakken. Na takelproblemen waren de Vrijbuiters pas om halfelf op de Englaan.

Om half zes konden de bouwers, verzameld in de tent op het Kerkplein, hun prijzen in ontvangst nemen. Het was de gebruikelijke ontlading na een geweldig corso. Alleen penningmeester Jan Fontijn keek wat sip. Hij had liever wat meer den de nu getelde 9.300 betalende bezoekers langs de route willen zien staan. De feestelijkheden werden traditioneel afgesloten met het vuurwerk bij de vijver.

Het corso 2010 is verleden tijd, maar dat van 20 augustus 2011 zoekt alweer een plaatsje in de creatieve breinen van de bouwers voor de 59-ste ‘ontmoeting met de dahlia’.

advertentie
advertentie