Maarsbergen speerpunt in nota bedrijventerreinen

26 augustus 2010 om 00:00 Nieuws

HEUVELRUG - Het college van B&W heeft de structuurnota Bedrijventerreinen vastgesteld. In deze nota staan de plannen op het gebied van bedrijventerreinen voor de komende vijftien jaar. Belangrijkste conclusies: herstructureren van het Amerongse bedrijventerrein, doorgaan met ontwikkelen van bedrijventerrein Leersum en een gebiedsvisie ontwikkelen voor het bedrijventerrein in Maarsbergen.

Ontwikkeling Leersum wordt doorgezet

,,Wij verwachten dat er in de komende vijftien jaar 11,8 hectare aan bedrijventerrein nodig is. Hiervan is 7,5 hectare directe vraag. Deze directe vraag spitst zich vooral toe op Maarsbergen, Leersum en Amerongen.” Wethouder Roy Pamboer zegt vooral in Maarsbergen flink aan de slag te willen. ,,Er is in Maarsbergen duidelijk uitbreidingsbehoefte. Daarom moeten we voor dit bedrijventerrein een gebiedsvisie ontwikkelen. Daar moeten de mogelijkheden voor bedrijven in opgenomen worden, maar ook voor woon-werklocaties. Dit zal niet gaan om duizenden of honderden woningen, maar om tientallen. We kunnen in Maarsbergen in fases werken aan uitbreiding. Bovendien grenst dat vreselijke, voormalige recreatieterrein aan het bedrijventerrein. Dat valt bijna van ellende uit elkaar. We moeten daar eens goed naar kijken. Misschien kunnen we de helft van dat terrein gebruiken voor bedrijven en de andere helft teruggeven aan de natuur.”

In Leersum ligt er al jaren een plan om een bedrijventerrein, grenzend aan het Amerongse bedrijventerrein, te ontwikkelen. Vanwege archeologische vondsten heeft het project vertraging opgelopen. Pamboer verwacht binnenkort met een voorlopig ontwerp bestemmingsplan te komen. ,,Wij willen nog steeds twee hectare bedrijventerrein voor Leersum ontwikkelen. De grond zal, vanwege eerdere de archeologische vondsten, eerst voor een deel ontgraven worden. Dat brengt kosten met zich mee en dat zal op het bordje van de ondernemers komen. Ontwikkelaar Janssen de Jong zal dit zo goedkoop mogelijk doen. Er zijn namelijk geen bedrijven geïnteresseerd in een peperdure kavel.”

Pamboer durft niet te zeggen hoe lang het nog duurt tot de Leersumse bedrijven daadwerkelijk hun eigen terrein hebben. ,,Ik hoop dat het soepel verloopt en dat er geen partijen zijn die de plannen tot aan de Raad van State gaan aanvechten. Het plan is om een strook grond, rondom de twee hectare waar het bedrijventerrein moet komen, aan Staatsbosbeheer te geven. Zo geven wij duidelijk aan dat het bij deze twee hectare blijft en dat we daar niet verder willen uitbreiden. Ik hoop dat iedereen inziet dat deze ontwikkeling hard nodig is voor het Leersumse bedrijfsleven.” Dinsdag 31 augustus wordt de nota behandeld door de raadscommissie Ruimte en op 16 september spreekt de raad zich definitief uit. Na de vaststelling door de raad wordt begonnen met de uitwerking.

advertentie
advertentie