Aanwas in hertenkamp Huis Doorn

12 augustus 2010 om 00:00 Nieuws

DOORN - Sinds enkele weken is het hertenkamp aan de Molenweg in Doorn een damhert rijker. Op de recente foto moet hij zijn gewei nog ‘vegen’: het afstropen van de rijpe bast van de stangen aan bomen.

Hoe het hert daar terecht is gekomen is een bijzonder verhaal van dierenliefde. ,,Voor mij gaat dat tot vijftig jaar terug”, zegt Joop van Geijl. Joop is al veertien jaar een dagelijkse wandelaar in het park van Huis Doorn. Hij weet nog goed hoe de Doornaren de ‘hertjes’ vroeger oud brood en aardappelen gingen voeren. Dat zat er de laatste tien jaar niet meer in, want er liepen slechts zes vrouwelijke herten en geen enkel mannetje meer. Rond de eeuwwisseling raakte het hertenpark overbevolkt.

Er werd drastisch ingegrepen door het aantal tot zes te decimeren. Een poging van enkele jaren geleden om uitbreiding te krijgen met een (te) jong mannetje liep op niets uit.

Nu hebben huismeester en hovenier van Huis Doorn, Hans Boerstoel en Joop van Geijl als particulieren het initiatief genomen om een ouder (zesjarig) hert aan te schaffen om het hertenkamp door uitbreiding te behouden.

Beiden hebben de nieuwe stamouder vorig jaar uit eigen middelen al aangeschaft. ,,Dat hij nu pas gekomen is“, zegt Hans, ,,komt omdat hij vorig jaar een prestatie moest neerzetten bij zijn vorige hinderoedel.”

Sponsoring

Opmerkelijk is dat Hans en Joop particulier dit project hebben opgezet en ook uit eigen zak al betaalden. ,,We moesten wel”, zeggen ze. Sinds kort valt het Huis Doorn in z’n geheel onder de Dienst Domeinen en wordt het beheerd door de Rijksgebouwendienst. Uit financiële overwegingen is er ronduit geen geld meer voor parkbeheer, laat staan voor zekerstelling van een hertenpark. De beide initiatiefnemers hopen wel dat hun forse betaling voor het hert (met de garantie van vers bloed door periodieke inruil) terug kan vloeien in de vorm van sponsoring. Er is al een lijst van sponsoren, die in een advertorial in uitgave van NieuwsbladDeKaap.nl van vandaag worden bedankt voor hun bijdrages. ,,We hopen ons project terug in de harten van de oude en jonge Doornaars te krijgen. Dat hertenparkje hoort historisch nu eenmaal daar en moet er blijven”, zegt Joop vastbesloten. ,,Als sponsoring een verder succes wordt heb ik nog wel wat wensen”, vult Hans aan. ,,Ik krijg de komende maanden meer eigen vrije tijd en de hertenschuur moet nog worden opgeknapt, het raster verbeterd en er moet nieuw gras worden ingezaaid. Op den duur zouden we graag best van drie hectare naar vijf hectare willen uitbreiden”, filosoferen beide.

Op de terugweg langs de Molenweg graast het hert eenzaam in het hoge gras, zich niet bewust van de hoge verwachtingen, die op zijn schouders liggen. Het roedeltje ligt in de verte in de schaduw van overhangende bomen vredig te soezelen. Pas in de bronstperiode in oktober zoeken ze elkaar op. In mei-juni 2011 zal het nieuwe leven zich aandienen. Een prachtinitiatief, dat waard is gesteund te worden.

Tekst: Kees de Kroon

Foto: Joop van Geijl

advertentie
advertentie