Ingezonden: Gerommel met Cultuurhuis en Kunstkerk

1 juli 2010 om 00:00 Nieuws

Het was destijds een fraai gebaar van de woningstichting om de gereformeerde kerk aan de Kampweg aan te kopen en er een sociale bestemming aan te geven. Een woningstichting werkt met gemeenschapsgeld, en deze besteding zou aan de gemeenschap ten goede komen.

Nu heeft de welzijnsstichting Welnúh, een organisatie die reeds uitstekend is gehuisvest in het Cultuurhuis, een oogje op de kerk laten vallen. Na een verbouwing van enkele tonnen (te financieren door de eigenaar, i.c. onze woningstichting, dus met gemeenschapsgeld) zou Welnúh kunnen verhuizen van het Cultuurhuis naar de Kampwegkerk De ruimte die Welnúh achterlaat in het Cultuurhuis kan dan vervolgens voor 3,5 ton gemeenschapsgeld (te betalen door de gemeente) “geschikt” gemaakt worden voor het jongerenwerk, dat nu aan de overkant van de Dorpsstraat in Fort Doorn zit en waar enkele tientallen jongeren worden opgevangen. Fort Doorn zal daar nog jarenlang kunnen blijven, omdat er in de verste verte geen zicht is op een nieuw centrumplan. Tel uit je kosten!

Er wordt dus minimaal een half miljoen euro uitgetrokken om de kantoren van Welnúh te verhuizen van de ene geschikte locatie naar een andere, terwijl van een uitstekende kantoorlocatie een jeugdhonk wordt gemaakt. Een jeugdhonk dat kennelijk zo slecht past in het bestaande Cultuurhuis dat er een aparte ingang voor gemaakt moet worden, omdat de echte ingang voor het jongerenwerk ongeschikt wordt geacht! En dat in een tijd waarin de gemeente gigantisch moet bezuinigen op zo’n beetje al haar activiteiten.

Maar het kan nog erger: een particulier is bereid de kerk over te kopen van de woningstichting MET BEHOUD van het huidige sociale karakter. Waar vind je tegenwoordig nog zo’n Mecenas? De woningstichting krijgt zijn (gemeenschaps)geld terug en hoeft niet verder te investeren. En Doorn is een schitterend cultureel centrum rijker. En er wordt geen beroep gedaan op (structurele) subsidiëring. Allerlei fraaie plannen voor het Cultuurhuis, die de laatste jaren zijn gesneuveld, zouden in de Kunstkerk kunnen worden gerealiseerd. Een cadeautje met een gouden randje voor onze dorpsgemeenschap, zou je denken.

Staat er in de Raad nu eindelijk eens een partij op die “stop” zegt tegen de voorgenomen verkwisting van gemeenschapsgeld? Die Welnúh houdt aan de afspraak dat het Cultuurhuis (waarvan zij één van de dragers is) de centrale plek is voor het sociaal cultureel werk in het dorp Doorn en die de woningstichting onder druk zet om de uitgestoken particuliere hand te aanvaarden, zodat het terug te verkrijgen kapitaal opnieuw sociaal gebruikt kan worden?

Als de gemeente accepteert dat Welnúh uit het Cultuurhuis vertrekt (terwijl die stichting contractueel gebonden is tot 2016 daar te blijven, en als een soort “ruiltje” het jongerenwerk onderbrengt in een totaal ongeschikte locatie, terwijl daar bovendien nog eens 3,5 ton op moet worden toegelegd) ligt bij haar de verantwoordelijkheid voor een verdergaande afbraak van een gemeenschapscentrum, dat ons bij de herindeling werd beloofd.

We hebben sinds kort een politiek gewijzigd college van B&W. Het zou van politieke moed getuigen als deze combinatie een eind zou maken aan al het gescharrel rond het Cultuurhuis en de Kunstkerk.

Luda Dorresteyn, Doorn.

advertentie
advertentie