Creatief zijn ‘uit de kist’

24 juni 2010 om 00:00 Nieuws

Het project stond onder leiding van Hanneke van der Burg. ,,Ik organiseer creatieve activiteiten en Tanja Huigenbosch had mij gevraagd om dat ook hier te komen doen. Ik heb kisten gemaakt waaruit per week een opdracht wordt uitgevoerd. In de kist zitten portretten en materialen om mee te werken. Voor de manier van werken wordt verteld hoe bepaalde kunstenaars werkten. Zoals bijvoorbeeld Karel Appel van de Cobra-groep en de Duitse schilder Paul Klee, die met penselen aan een lange stok werkte. Er is bewust gekozen voor simpele materialen, zoals glitter veertjes en zilverpapier, die werden gebruikt om het portret van Mona Lisa op te pimpen. Mijn ervaring is dat kinderen veel meer kunnen dan wij denken. Soms krijgen zij met materialen te maken die ze niet gewend zijn en dan verrassen zij ons met hun creativiteit.’’

Expositie van kinderopvang De Harlekijn LEERSUM - Dat kinderen in de leeftijdsgroep van vier tot twaalf jaar creatief kunnen zijn, wordt aangetoond tijdens de expositie van hun werk dat zij tijdens hun verblijf bij kinderopvang De Harlekijn hebben gemaakt. Zes weken lang werd er, met steeds een andere opdracht, geknutseld, versierd, getekend en geschilderd. Het resultaat daarvan werd vrijdag 18 juni in de Binder tentoongesteld.

door Jan Meijer

Voordat de kinderen zich konden uitleven met de via de kisten aangeboden verrassingen, werden de leidsters geïnstrueerd. En toen konden ze aan de slag, elke week met een nieuwe opdracht.

Pam de Regt en Karin Prins zijn twee leidsters voor wie het even nieuw was als voor de kinderen. ,,Tijdens de instructiecursus werd verteld hoe we het moesten aanpakken. De kinderen waren aanvankelijk nog wel wat onwennig, maar al snel groeide het enthousiasme. Je merkt de verschillen tussen jongens en meisjes en ook tussen de kleintjes en de oudere kinderen. De jongens begonnen soms afwijzend. ‘Glitters is iets voor meiden’, vonden ze. Maar toen ze zagen wat het resultaat van het gebruik van die glitters was, gebruikten ze het ook en gaven er een eigen draai aan. Meisjes zijn veel minder terughoudend, als er getimmerd moet worden, zoals met de Cobrakist, dan timmeren meisjes net zo makkelijk als jongens. Maar ze stimuleren elkaar overduidelijk. Het oppimpen van de Mona Lisa gaf bij de jongens aanvankelijk een reactie van ‘moet dat nou?’, maar dat was snel voorbij.’’ Ook het werken met de lange penseel leverde opmerkelijke resultaten op. De zelfportretten leverden heel aparte creaties op.

Tanja Huigenbosch nodigde in haar openingswoord de kinderen en hun papa’s en mama’s uit het resultaat te komen bewonderen. ,,Het was heel moeilijk - vooral voor de kleinere kinderen - om te accepteren dat ze hun werk niet mee naar huis mochten nemen om het daar te laten zien. Nu is het dan zover.’’ Bloemenkoningin Miranda Schuilenburg, zelf ook leidster bij de kinderopvang, opende de expositie en gaf aan iedereen nog een extra opdracht mee. Tanja Huigenbosch: ,,Dit was een onderdeel van het jaarprogramma van de kinderopvang, volgend jaar staat er weer iets anders op de agenda, in elk geval zullen we de creativiteit van de kinderen blijven stimuleren.’’

advertentie
advertentie