Caiway is niet van plan de digitalisering stop te zetten

3 juni 2010 om 00:00 Nieuws

,,Sinds het bericht over de aanstaande verandering vorige week in de krant stond, hebben wij al veel brieven en mailtjes ontvangen van mensen uit Doorn”, vertelt Irene Voogt van Pro-analoog. Deze actiegroep voorziet veel problemen als Caiway de plannen, om per 10 oktober te stoppen met het aanbieden van analoge kabeltelevisie, doorzet. Voogt: ,,Er kunnen tal van problemen optreden als het analoge signaal uit de lucht wordt gehaald. Mensen die bijvoorbeeld net een harddiskrecorder of een DVD-recorder hebben aangeschaft kunnen problemen ondervinden met het opnemen van programma’s, omdat er geen opname vooraf meer ingesteld kan worden zonder analoog kabelsignaal. Bovendien hebben veel mensen een oude televisie op, bijvoorbeeld, de slaapkamer staan. Daar kan ook niet zomaar digitale televisie op aangesloten worden. Daar moet weer nieuwe apparatuur voor worden aangeschaft. Ook voor ouderen verwachten wij problemen. Zij zetten na 10 oktober hun televisie aan en hebben ineens geen beeld meer. Voor deze groep is het erg lastig om nieuwe apparatuur aan te schaffen.”

DOORN - Actiegroep Pro-analoog doet er alles aan om tegen te gaan dat de analoge televisiekijker in Doorn vanaf 10 oktober geen tv meer kan kijken. Kabelexploitant Caiway is vastbesloten om per 10 oktober te stoppen met het aanbieden van analoge kabeltelevisie. Iedereen moet vanaf die datum digitaal televisie kijken.

Woordvoerder van Caiway, Hans van der Giessen, reageert op de onrust: ,,Het is niet zo dat dit ineens uit de lucht komt vallen. Toen wij in 2005 digitale kabeltelevisie gingen aanbieden hebben we gezegd dat wij eens zouden stoppen met het aanbieden van analoge kabeltelevisie. Die datum is 10 oktober 2010 geworden. Ik begrijp dat mensen hier tegenop zien, maar de argumenten van Pro-analoog zijn voor ons geen reden om de beslissing te heroverwegen. Mensen die problemen ondervinden met de overstap naar digitale televisie willen we graag helpen.” Caiway zegt geen problemen te voorzien voor oudere televisietoestellen. ,,Wij bieden een ontvanger aan die zo aangesloten kan worden op de oudere televisietoestellen, die vaak in de slaapkamer staan. Voor €20,- kunnen mensen dit apparaatje aanschaffen. Met deze ontvanger is een beperkt zenderpakket te ontvangen. Bovendien zijn er de laatste jaren al veel televisies op de markt met een ingebouwde digitale ontvanger. Daar kunnen mensen kosteloos digitale televisie van ons op ontvangen. We zijn ons er zeker van bewust dat er problemen kunnen optreden met sommige opname-apparatuur. Maar daar zijn oplossingen voor.”

Caiway zegt desgevraagd nog geen bericht te hebben ontvangen van de gemeente Utrechtse Heuvelrug.

advertentie
advertentie