Gerrit Achterberg in ere hersteld

27 mei 2010 om 00:00 Nieuws

,,Ik woon al jaren in Wijk bij Duurstede en zodoende kom ik regelmatig door het gebied waar Gerrit is opgegroeid. Ik ben zelf een marathonloper en mijn trainingsroute loopt langs kasteel Sandenburg, de plaats waar hij zijn jeugd doorbracht.

,,Gek en geniaal’’, zo typeert Wim van Amerongen Gerrit Achterberg samen. Hij schreef het boek ‘In de voetsporen van Gerrit Achterberg’, dat donderdag 20 mei, op de 105e geboortedag van Achterberg, werd gepresenteerd. Met dit boek wil Van Amerongen de dichter doen herleven. ,,Een van Nederlands beste dichters, mag niet zo maar worden doodgezwegen.’’ door Emma-Jane Tolenaar

Het raakte mij dat zo’n grote dichter op zijn eigen geboortegrond niet eens wordt geëerd. Daar moest verandering in komen. Voor zijn honderdste geboortedag schreef ik een stuk over hem voor de krant. Ik wist het meteen: ‘hier moet ik meer mee doen!’. Toen ik twee jaar geleden met pré-pensioen ging, kreeg ik wat meer tijd. Ik begon wat navraag te doen en mensen te zoeken die hem hadden gekend’’, vertelt Van Amerongen.

‘Niet praten’

,,In eerste instantie wilde men helemaal niet praten. Er rustte een taboe op Gerrit. Na de moord op zijn hospita en zijn lastige omgang met vrouwen had hij een naam die hij, zelfs na zijn overlijden, nog altijd meetorste in het gebied waar hij zijn hele leven woonde.Toch begon men na stevig doorvragen te praten en toen kwamen de leuke verhalen naar boven.’’

Op basis van deze verhalen schetste Van Amerongen een beeld van Achterberg. ,,Het leven van Gerrit Achterberg vormt de rode draad van het verhaal. Daarnaast wordt er verteld hoe het leven er in die tijd aan toe ging. Hoe de boeren leefden, hoe de adel leefde en hoe zij alles bepaalden. Ook de invloed van school en met name de kerk komt sterk tot uiting in het boek.’’ De calvinistische kerkelijke achtergrond van Achterberg is dan ook een belangrijk onderdeel van zijn leven.

Overhandiging

Na een kopje koffie is het tijd voor de officiële presentatie. Nadat uitgever Tijn Everse van uitgeverij Kleine Geschiedenis van de Heuvelrug het boek heeft geïntroduceerd, komt Van Amerongen zelf aan het woord. Duidelijk geraakt door het leven van de dichter en zijn naasten doet hij zijn verhaal.

Daarna vertelt Henk C. Achterberg over de belangrijke rol van de omgeving in het werk van zijn oom. Dit wordt geïllustreerd met behulp van enkele van Achterbergs gedichten. De speciale band tussen oom en neef blijkt waneer Henk C. Achterberg het hommagegedicht voordraagt dat hij na het overlijden van zijn oom heeft geschreven.

Eerste exemplaar

Dan breekt het moment aan waar het allemaal om draait; Van Amerongen overhandigt het eerste exemplaar van zijn boek aan Henk Achterberg, broer van de overleden dichter. Duidelijk geëmotioneerd draagt de 93-jarige vervolgens het gedicht ‘Bekering’ voor.

Waar Gerrit Achterberg door zijn verleden jarenlang werd verguist en doodgezwegen, lijkt dit hetgene waar het allemaal om draait: vergeving. Hierdoor is er ruimte voor de man die hij ook was: een geniale, geliefde dichter.

Dat Achterberg geliefd was en is blijkt nogmaals wanneer neef Achterberg wordt geciteerd: ,,Ik mis mijn oom nog steeds elke dag.’’

Burgemeesters

Na een reactie van burgemeesters Frits Naafs van de Utrechtse Heuvelrug en Guus Swillens van Wijk bij Duurstede, wordt de middag afgesloten door een tevreden Van Amerongen.

Met het boek en de bijbehorende wandelroute door de omgeving waar Achterberg opgroeide, lijkt het taboe eindelijk doorbroken. Gerrit Achterberg wordt herleefd op ‘zijn’ Heuvelrug.

advertentie
advertentie