Een echt familiegevoel bij Rijwielhandel J. Kieboom

20 mei 2010 om 00:00 Nieuws

Voor Peter Kieboom is het familiegevoel groot. Niet alleen werken zijn vrouw Wil en broer Jan in de zaak, ook zijn vaste medewerker Jef van Vulpen is hem vertrouwd. Samen vormen ze een gezellig en sterk team. Het idee dat opa en oma Kieboom de zaak zelf hebben opgebouwd en ook altijd boven de winkel hebben gewoond - net als Peter en Wil nu - maakt de band met de winkel aan de Kampweg alleen maar groter. ,,Veel dingen hier hebben een emotionele waarde. Ik heb nog gereedschap dat ook mijn vader en opa in hun handen hebben gehad.”

DOORN - Van vader op zoon, zo vader zo zoon geldt onverkort voor de familiezaak Rijwielhandel J. Kieboom. De fietsenhandel in Doorn werd in 1917 gestart door de Jan Kieboom, opa van de huidige eigenaar Peter Kieboom. Een echte familiezaak dus, die al bijna honderd jaar een vertrouwde plek op de Kampweg inneemt. door Rose Carry Lokin

Jaren geleden had Peter helemaal een moment van familieverbondenheid. ,,Toen de bakkerszaak naast ons werd verbouwd kwam er een doosje tevoorschijn uit een verborgen nisje. Daar zat nog een oude rekening in, die mijn opa ooit heeft uitgeschreven. Ik heb het laten inlijsten en het hangt nu beneden in ons kantoor. Dat zijn toch prachtige herinneringen.” Toch weet ook Peter dat de tijd komt dat hij de zaak moet loslaten. ,,Ik ben nu 62 jaar, en over een jaar of vier à vijf denk ik te stoppen met werken. Zelf hebben wij geen kinderen. Onze medewerker Jef zal de zaak gaan overnemen. Hij werkt al vijftien jaar bij ons.”

Het honderdjarig bestaan in 2017 zal Peter echter niet mislopen door zijn pensionering. ,,De eerste jaren zal ik nog vaak in de zaak te vinden zijn, net als mijn vader. Toen ik de winkel overnam kwam hij hier bijna iedere dag over de vloer. Het zal nog heel wat moeite kosten om het allemaal los te laten, maar tijd hebben voor lekker fietsen en golven lonkt ook’’, aldus Peter.

De liefde bracht opa Knieboom naar Doorn. De uit Woudrichem afkomstige Jan ontmoette zijn Aleida in het Doornse. Als dienstplichtig militair was hij ingedeeld bij het regiment Wielrijders van het 9e regiment infanterie. Op een van de vele oefentochten deed hij Doorn aan. Daar ontmoette Jan Aleida Schaar. Kort daarop trouwden ze, en besloten in Doorn te blijven. Jan, die in dienst een opleiding tot militair rijwielmonteur gevolgd had wilde zo snel mogelijk een eigen zaak te starten. Bij fietsenhandel Ploeg in Doorn leerde hij de fijne kneepjes. Niet lang daarna nam hij de fietsenhandel over. In die tijd konden klanten zowel voor de auto, de fiets als ook de motor terecht.

In 1947 nam zoon Jan junior de zaak over, samen met zwager Hans Pietersen. De auto’s en motoren gingen uit het assortiment en Jan junior richtte zich uitsluitend op rijwielen. Merken als Raleigh en Batavus was zijn specialiteit. Hij verkocht niet alleen de fietsen maar repareerde ze ook. En wanneer er scholieren kwamen met panne, dan werd voor hen gewoon een buskaartje geregeld.

In 1987 ging de zaak over in handen van de derde generatie Kieboom. Peter runt de zaak nu alweer meer dan twintig jaar. Het is hem met de paplepel ingegoten ,,Fietsen zijn altijd mijn hobby geweest. Niet alleen het verkopen, repareren en onderhouden, maar we houden zelf ook van lekker fietsen. Wil en ik hebben kortgeleden nog op Texel rondgetoerd. Voor iedereen is fietsen trouwens een vanzelfsprekendheid, maar dat is niet altijd zo geweest. Mijn opa heeft vroeger nog fietslessen aan freules in Doorn gegeven.”

advertentie
advertentie