Slagerij Van Dijk bruist van liefde voor het slagersvak

20 mei 2010 om 00:00 Nieuws

Aan de voorkant lijkt het pand net een woonhuis, maar niets is minder waar. De hele benedenverdieping is in gebruik als bedrijf. Dik en Mien wonen boven. Het ruime pand is in gebruik als worstenmakerij, en in weer een ander deel worden maaltijden bereid. Je moet ook niet raar opkijken als je een flink stuk vlees ziet hangen, want Van Dijk is nog een van de weinige slagers die zelf slacht. ,,Soms kopen we wel eens vlees in, maar je merkt al snel het verschil. Als je zelf slacht weet je wat je in handen hebt. Het vlees is beter, en langer houdbaar, en hygiëne is alles in ons vak.”

LEERSUM - Het pand van slagerij Van Dijk aan de Rijksstraatweg 172 in Leersum doet niet vermoeden dat er achter de gevel zoveel bedrijvigheid én ook gezelligheid te vinden is. Bij binnenkomst zijn Dik, echtgenote Mien, zoon Reinier en het personeel allen druk in de weer. Het familiebedrijf dat sinds 1929 door de familie wordt gerund bruist van ondernemerszin en liefde voor het slagersvak. door Rose Carry Lokin

De winkel van Van Dijk zit even verderop in het winkelcentrum van Leersum. Het was de eerste zaak die in het toentertijd nieuwe centrum haar deuren opende. Al de bedrijvigheid is begonnen bij opa Dirk. Hij kocht een stuk grond aan de Rijksstraatweg en legde het fundament voor een zaak die nu 28 medewerkers telt. ,,Hij was een jaar of 26 toen hij startte en woonde boven de slagerij. Eind jaren zestig is hij eruit gestapt en heeft mijn vader Rijk samen met mijn moeder Tonnie het stokje overgenomen”, aldus de huidige eigenaar Dik. Zelf had hij in aanvang andere ambities. Dik wilde zoologisch laborant worden. Na afronding van de Havo ging hij naar een open dag en sprak een aantal leraren. ,,Aan het eind van die dag dacht ik: als dit het is…..Vanaf dat moment ben ik voor het slagersvak gegaan, ook al wist ik dat ik hele lange werkdagen zou gaan maken.”

Zoon Reinier is inmiddels de vierde generatie die de verleidingen van het slagervak niet kon weerstaan. Een betere leerschool dan de zaak van zijn vader kan hij zich niet wensen. ,,Hier leer ik alles, dat vind je niet zo snel ergens in de buurt. Er zijn sowieso nog maar weinig slagers in de provincie Utrecht die zelf slachten. Wat mij trekt is de diversiteit: het levend vee uitzoeken, het slachten, uitbenen en vliezen ,” aldus Reinier. Ook de worstenmakerij en de partyservice maken het voor Reinier een unieke leerschool. Sinds januari is hij ook medevennoot geworden in de slagerij.

Familiebanden

Het familiegevoel bij Van Dijk is sterk. Niet zo gek, want er zijn heel wat familieleden bij de zaak betrokken. Dik, Mien en Reinier natuurlijk, maar ook dochter Annelie springt regelmatig bij als het druk is. ,,Op zaterdag bijvoorbeeld, en rond de Kerst is ze er ook altijd. Ze wil de gezelligheid en de drukte dan niet missen,” aldus Mien. Ook de zus van Dik, Hannie van Baren is vaak in de winkel te vinden, en na school komt de dochter van Hannie ook regelmatig een handje helpen in de winkel.

Nieuwe ontwikkelingen

De partyservice heeft sinds 2000 een vlucht genomen. Niet alleen organisaties en bedrijven in de nabije omgeving weten Van Dijk hiervoor te vinden, ook elders in het land kennen ze de service van Van Dijk. Dik houdt van het bourgondische leven. ,,In Limburg en Brabant leeft dat veel meer dan hier boven de rivieren.”

Daarbij kwam in 2005 ook nog eens de maaltijdservice. ,,Toen tafeltje- dek-je in Leersum stopte, ben ik er in gesprongen,” aldus Dik. Ook Amerongen en Overberg voorziet Van Dijk nu van maaltijden die bereid worden in de cateringkeuken aan de Rijksstraatweg..

advertentie
advertentie