Inzameling voor Polen succes

20 mei 2010 om 00:00 Nieuws

Het weeshuis, de grote droom van Agnieszka, is al ver gevorderd en door de enorme hoeveelheid spullen kon de hulp worden uitgebreid voor daklozen, gehandicapten en mishandelde en uit hun huis verjaagde vrouwen met kinderen. ,,Al die projecten worden onder toezicht van Caritas gecoördineerd, zodat gewaarborgd is dat alles op de juiste plaats komt.’’ Na een rit van bijna 24 uur met een stampvolle bestelbus en een tot de laatste vierkante centimeter afgeladen aanhanger - 200 dozen en in alle hoeken en gaatjes nog wat losse spullen - en een imperiaal met 40 zakken met dekbedden en 25 zakken met jassen - kwamen Ron en Agnieszka aan in Radom. ,,We werden ontvangen door de directrice van Caritas, die een ploeg van 12 mensen had gecharterd om de spullen te lossen. We kregen een anderhalf uur durende rondleiding.’’

Eerste zending eind april in Polen afgeleverd LEERSUM - Agnieszka en Ron Woudenberg zijn er nog van ondersteboven. De oproep in De Kaap voor spullen om de grootste behoefte van het weeshuis in het Poolse Jasieniec Ilzecki te lenigen heeft een onverwacht grote hoeveelheid reacties te weeg gebracht. ,,Het leek wel een lawine. Wij zijn daar heel dankbaar voor, we hebben onze eerste rit gemaakt en werden met groot enthousiasme ontvangen,’’ vertelt het betrokken echtpaar.

door Jan Meijer

Agnieszka vertelt: ,,Het weeshuis moet nog worden afgebouwd, de helft is bestemd voor de opvang van 30 weeskinderen en de andere helft krijgt appartementen voor tijdelijke bewoning. Doordat ze nu de door ons gebrachte spullen niet meer hoeven te kopen is dat geld beschikbaar voor de bouw en de inrichting. Ook een therapeutisch centrum voor 40 gehandicapten die daarmee uit hun isolement worden gehaald kan sneller worden gerealiseerd. We stonden sprakeloos van bewondering voor alles wat er al is gerealiseerd.’’ Die dankbaarheid werd nog eens onderstreept door een brief van de priester uit Radom, waaruit nog maar eens bleek hoe welkom alle spullen zijn.

Terug in Holland realiseerden Ron en Agnieszka zich hoe belangrijk hun actie is en zij gingen vol energie weer aan de slag voor hun volgende rit naar Polen, die eind juli gepland staat. ,,We hebben alweer de toezegging dat we de bus weer mogen gebruiken. Dat is al heel belangrijk, want de benzine en de opslagruimte voor de spullen hier betalen we uit eigen zak.’’ Die opslagruimte was nodig omdat het huis gewoon te klein was geworden en is alweer voor de helft gevuld met vooral babykleding en daarom vragen de twee nu wat meer aandacht voor draagbare kleding voor jongens en meisjes in de leeftijd van 12 tot 18 jaar. Ook schoonmaakartikelen, droog voedsel - zoals rijst, macaroni, spaghetti, et cetera - speelgoed, leerhulpmiddelen en shampoo zijn van harte welkom. De droom van Agnieszka voor het realiseren van een goed functionerend weeshuis, komt zo langzaam tot werkelijkheid. ,,We blijven ermee doorgaan, want we zien hoeveel dankbare mensen we er in Polen mee kunnen helpen. We zijn ook bezig met een website www.dedroom.info, maar die is nog niet klaar. Wie nog bruikbare spullen heeft kan bellen met 06-46736425 (na 18.00 uur) of 453244.

advertentie
advertentie