Indrukwekkend concert EMM

12 mei 2010 om 00:00 Nieuws

Na het welkomstwoord van voorzitter Willem Koudijs bracht ladyspeaker Froucke Nieuwenhuis de aanwezigen in de sfeer van de periode rond de bevrijding, die op 6 juni 1944 begon met de invasie in Normandië. Tweetalig, opdat de Canadese gasten niets zouden missen van het gebodene. Originele geluiden van onder andere overvliegende Spitfires werden ten gehore gebracht; beelden van oorlogsimpressies werden op een scherm vertoond. Het krakende geluid van de (Engelse) aankondiging die meldde: ‘het uur van uw bevrijding is aanstaande’.

LEERSUM - Achter het podium in de sportzaal van De Binder hing een parachute met het embleem van de Airbornedivisie. Poppen in de uniformen van soldaten uit WO II flankeerden het podium waarop de muzikanten van Eendracht Maakt Macht rond het rostrum van dirigent Bert Nellestijn waren opgesteld. In dit decor bracht EMM op zaterdag 8 mei het tweede Bevrijdingsconcert. Speciale gasten waren een vijftiental Canadese veteranen die zichtbaar genoten van het gebodene.

door Jan Meijer

Nadat EMM met stukken als ‘Voice of the Guns’, ‘Aces High’, ‘Canada Overseas’ en ‘A Bridge Too Far’ ook op muzikale wijze de juiste sfeer tot stand had gebracht, ging het doek op voor de Beatrix Pipe Band uit Hilversum. Marcherend op ‘Scotland the Brave’ onderstreepten zij het beeld dat voor velen bekend werd uit de film ‘De langste dag’: een onverstoorbare doedelzakspeler zorgt voor de onverwoestbare moraal van de troepen, die onder zwaar Duits vuur een bruggenhoofd in Normandië veroverden. De Bandpipemuziek was indrukwekkend. De nummers ‘Amazing Grace’ en ‘Auld Lang Syne’ werden samen met EMM ten gehore gebracht en dat leverde een onverwacht harmonieus hoogtepunt van de avond op.

Na de pauze kregen de vijftien veteranen door burgemeester Frits Naafs een herinneringsmedaille opgespeld. De eerste gedecoreerde was van indiaanse afkomst en droeg de verentooi van een stamopperhoofd. Twintig andere medailles werden in ontvangst genomen door nabestaanden of familieleden van hen die niet meer in staat waren de oversteek te maken. Ook de Canadezen zelf eren deze veteranen. Een peloton jonge cadetten flankeerde de ceremonie, die met applaus voor elke oud-strijder werd uitgevoerd.

Het moraal voor de troepen werd door nog een ander aspect ten gehore gebracht. Het entertainment voor de troepen in oorlogstijd werd verzorgd door muziek van bijvoorbeeld de bigband van Glenn Miller - ‘Moonligt Serenade’ en ‘Califronia 65-thousand’ - en zang van Vera Lynn. Een aantal van die nummers werd gezongen door de Leersumse zangeres Jeanine Roos. Met haar heldere stemgeluid zong zij onder andere ‘We’ll meet again’ en ‘From the time you say goodbye’, waarmee de militairen een hart onder de riem werd gestoken. Het deed de veteranen zichtbaar genoegen dat zij op deze manier werden teruggebracht in de tijd.

advertentie
advertentie