Dauwtrappen met MMN-gids

12 mei 2010 om 00:00 Nieuws

,,Het meest bijzonder is het tijdstip, normaal loop je dan nog niet buiten terwijl de natuur prachtig is. De bijzondere lichtval, de dieren die je hoort. De natuur ontluikt en dat niet alleen na de nacht, maar ook na de koude winter”, vertelt Willemijn Cappetti die samen met Jeltje Bijleveld als gids zal optreden tijdens de circa 8 km lange wandeling.

Licht en lente- groen bijzondere ervaring MAARN - Mensen trappen niet meer in alle vroegte op blote voeten door het gras - het oorspronkelijke dauwtrappen - maar de natuur in gaat men op Hemelvaart nog wel in grote getalen. Al sinds de oprichting organiseert Maarn Maarsbergen Natuurlijk op deze dag de dauwtrapwandeling door de natuur in en rond Maarn en Maarsbergen. Zo ook morgen, om 06.00 uur wordt er vertrokken vanaf De Venen.

door Monique José Timmermans

Bijleveld: ,,We zullen hier en daar stil staan bij cultuurhistorische elementen, zoals het sterrenbos in de van oorsprong vochtige Venen, waarvan bijna niemand weet dat het er ligt. Toch is het middelpunt met de kringvormige paden eromheen goed te herkennen. Het aanleggen van een sterrenbos is een periode mode geweest onder landgoedeigenaren.”

,,Ook het kombos in Maarsbergen verdient de aandacht. De eendenkooi van zeker drie eeuwen oud is daar stukje bij beetje teruggebracht in z’n oorspronkelijke staat. Hij was door de aanleg van het spoor en later de snelweg buiten functie geraakt en vervallen. Vroeger werd de kooi gebruikt om de eenden te vangen, de kooiker betaalde hiermee zijn pacht aan de landheer, die vervolgens een smakelijk stukje vlees had.”

Volgens Cappetti is het kombos ook bijzonder doordat nog duidelijk zichtbaar is hoe men delen ervan droger heeft gemaakt. ,,Stroken grond met afwatering - rabatten - moesten andere begroeiing mogelijk maken. En een feest in dit gebied is de puntwei. Deze is nu lila van de Pinksterbloemen en op het schrale grasland zullen naarmate het seizoen vordert meer bloemen te zien zijn.”

Route

De dames bevelen de wandeling van harte aan. ,,Je komt op plaatsen waar je normaal niet snel bent. Ieder jaar maken we een andere route en ligt de nadruk op een ander stuk natuurbeleving. Het is altijd even afwachten met hoeveel mensen we op pad gaan, de oude trouwe garde van 25 jaar geleden, begint te oud te worden. Nu zie je ook vaak gezinnen en soms mensen van buiten de gemeente, zoals vorig jaar twee dames uit Rotterdam.”

Stevige schoenen zijn een vereiste, deelname aan de wandeling is gratis ,,Wie geen lid is van Maarn Maarsbergen Natuurlijk is ook welkom, deze deelnemers maken we gelijk lid.” Halverwege staat de koffie klaar en tussen half negen en negen uur is het gezelschap weer terug op de Venen (tegenover het SVMM-gebouw).

Voor wie niet op tijd uit bed is, heeft Willemijn Cappetti nog een advies: ,,Let op de vele kleuren groen nu, dat is echt kenmerkend voor het voorjaar. De bladeren van de beuken zijn nog bijna doorzichtig. En dan niet te vergeten de bloesem en het fluitekruid in de bermen.”

u www.mmnatuurlijk.nl

advertentie
advertentie