In beweging met behulp van Nintendo Wii

22 april 2010 om 00:00 Nieuws

Helma Bouman van regiobibliotheek Z-O-U-T legde in haar welkomstwoord uit: ,,We gaan u de gelegenheid geven om kennis te maken met ‘gamen’. U heeft ervan gehoord en misschien over gelezen. Het wordt met kinderen en jongeren geassocieerd, maar er zijn ook spellen ontwikkeld voor volwassenen, zoals bowlen en golf op de Nintendo Wii. Wii is de door de Japanners gebruikte fonetische weergave van het Engelse woordje ‘we’. Voor wie meer op heeft met geheugenspellen is er de Nintendo DS.’’ Voor hen die mogelijk nog aarzelden, stak Helma Bouman een hart onder de riem: ,,Er kan niets kapot, het is hufterproof.’’

LEERSUM - Tijdens de Zoute Inval van vorige week, georganiseerd door Regiobibliotheek Z-O-U-T en Welnuh, was in De Binder een aantal spelcomputers opgesteld. Een groot aantal 50 plussers had de uitdaging aangenomen om onder deskundige leiding te oefenen en spelen met de spelcomputers van Nintendo, de Wii en de DS.

door Jan Meijer

Met behulp van deskundige instructeurs waagden de senioren zich aan het bowlen en golfen op de Wii. Waarom deze vorm van gamen steeds meer populariteit geniet bij ouderen werd al snel duidelijk. De Wii is een spelcomputer die de bewegingen voor het bowlen, golfen en ook bijvoorbeeld tennissen via een ingenieus sensorsysteem signaleert. Men moet echt een aanloop nemen, een goede swing maken of een technisch goede backhand hebben voor een optimaal resultaat. Voor degenen die bowlen niet (meer) zelf kunnen, bijvoorbeeld omdat een bowlingbal te zwaar is, is dit echt een uitkomst. Al na korte tijd hadden de deelnemers door hoe en en ander werkte en vlogen de strikes en spares over de drie schermen.

Voor de denkers en hersentrainers onder de ouderen waren er de vier Nintendo DS computers. Deze draagbare spelcomputer kan vanuit een stoel worden bediend. Sudoku’s oplossen - en daar waren echt wel heel pittige bij - was een van de mogelijkheden.

Zo werd de eerste stap gezet om onder ouderen de angst en onbekendheid met spelcomputers weg te nemen. Het idee dat dit alleen voor jongeren is, is achterhaald. De competitie met de kleinkinderen kan worden aangegaan. Op deze manier laten ouderen zien dat ze ook nog vitaal zijn en met de tijd meegaan.

advertentie
advertentie