'Nieuwe wet erfrecht kan nadelig uitpakken'

18 maart 2010 om 00:00 Nieuws

,,In Maarn zijn veel panden, vaak de vrijstaande woningen gebouwd in de jaren ‘50 en ‘60, die qua inhoud en perceelsgrootte wel in overeenstemming zijn met de toegekende WOZ-waarde, maar die door de staat waarin de panden verkeren in de vrije verkoop €100.000,- tot €200.000,- minder op zullen brengen. Het zijn de huizen waar de bewoners al jaar en dag wonen en die niet gemoderniseerd zijn naar de richtlijnen van de huidige tijd”, vertelt Renes. ,,Zou het pand helemaal tip top in orde zijn dan zou de WOZ-waarde wel kloppen. Na een ingrijpende verbouwing dus.”

MAARN - ,,Ik zie het in de praktijk gebeuren, een te hoge WOZ-waarde die bij overlijden leidt tot schrijnende gevallen.”, aan het woord is Rien Renes van het gelijknamige makelaarskantoor in Maarn en Doorn. Samen met notaris A. van Dolewaard uit Woudenberg waarschuwt hij inwoners voor de gevolgen van de wetswijziging in het erfrecht die per 1 januari 2010 van kracht is geworden.

door Monique José Timmermans

Van Dolewaard krijgt de erfgenamen aan zijn bureau. ,,De nieuwe wetgeving met betrekking tot het erfrecht is eenvoudig en glashelder. De WOZ-waarde is de basis waarover het successierecht moet worden betaald door langstlevende partner of kinderen. En dan is het zuur als er veel geld betaald moet worden over een waarde die in werkelijkheid niet bestaat. Zeker als de langstlevende partner in het huis wil blijven wonen en het geld in de stenen zit en niet op de bank staat.”

Kritisch kijken

,,Het grootste probleem is de wijze waarop de gemeente de waarde bepaalt. Het is een bureautaxatie, waarbij alle panden met een vergelijkbare inhoud en perceelsgrootte op een hoop gaan. Zo komt het voor dat huizen in Maarn een referentieproject in Leersum of Driebergen hebben. Huizen die qua reële verkoopwaarde niet vergelijkbaar zijn en daarbij is de opbrengst van een recent verkocht huis een belangrijke leidraad. De staat waarin het huis verkeert, blijft bij een bureautaxatie onderbelicht.” Bij wijken als bijvoorbeeld de Driesprong of de Droststeeg speelt volgens Renes het probleem niet. Er zijn voldoende vergelijkbare projecten en verkopen in dezelfde wijk. Daar zijn de waardeverschillen maximaal €20.000 tot €30.000,-.

Nu de WOZ-beschikking in de bus is gevallen trekken Renes en Van Dolewaard aan de bel. ,,We kunnen niets concreet doen, bij overlijden staat men voor voldongen feiten. Al jaren zijn mensen meegegroeid met niet reële waarden. Soms was men zelfs verheugd met het zien van het getal op de aanslag. Men dacht dat de WOZ-waarde aan de lage kant zat ten opzichte van de werkelijke waarde en rekende zich zo onterecht rijk.”

Renes vervolgt: ,,Vorig jaar heb ik nog regelmatig de rijkstaxateur ingeschakeld en in alle gevallen is de waarde naar beneden bijgesteld, sinds de wetswijziging staat deze mogelijkheid niet meer open. Mensen moeten nu zelf kritisch kijken naar de WOZ-beschikking en binnen 6 weken na ontvangst ervan reageren indien de waarde verkeerd is ingeschat.”

advertentie
advertentie