Nieuwbouw De Basis in ijskast

25 februari 2010 om 00:00 Nieuws

Al tien jaar zijn er plannen om de woningen op het terrein, die inmiddels al ruim vijftig jaar oud zijn, te vervangen door nieuwbouw. De afgelopen twee jaar zijn er door de bouwcommissie van De Basis in samenwerking met Heuvelrug Wonen concrete voorstellen uitgewerkt.

Bewoners van BNMO-terrein protesteren DOORN - Bewoners van De Basis waren dinsdagochtend in het Cultuurhuis om te protesteren. Voorafgaand aan het collegeoverleg, waarin een beslissing zou worden genomen over de aanvraag voor de nieuwbouwplannen op De Basis, uitte een groep bewoners hun ongenoegen over de voorgenomen weigering van deze aanvraag.

door Rob Verbraak

,,Onze sterk verouderde woningen voldoen niet meer en renoveren was geen optie. Daarom zijn we als bewoners erg blij met de nieuwbouwplannen. Tot vorige week leek er geen vuiltje aan de lucht over het verlenen van de vergunning voor het starten van de nieuwbouw. Inmiddels is ons ter ore gekomen dat de vergunning vandaag niet verleend wordt omdat deze niet voldoet aan het bestemmingsplan. Wij als veteranen zien het weigeren van de bouwaanvraag als een ‘aanval’ op ons toekomstig woongenot en we zullen het er niet bij laten zitten. We gaan onze toekomst niet laten vergallen”, vertelt Fried Redering, secretaris van de bewonersvereniging, dinsdag.

Voorafgaand aan het collegeoverleg nam verantwoordelijk wethouder Robbert Waltmann uitgebreid de tijd om met de bewoners in discussie te gaan. ,,Ook wij als gemeentebestuur zien de noodzaak in van nieuwbouw maar als we nu de vergunning zouden verlenen en achteraf door een rechterlijke uitspraak deze ingetrokken zou worden wordt het probleem alleen maar groter. In het bestemmingsplan dat 35 jaar geleden is vastgesteld, staat duidelijk dat er sprake moet zijn van een revalidatie- en zorgcentrum. In de nieuwe situatie wordt daar niet aan voldaan. Vandaar het ambtelijk advies om de aanvraag niet te honoreren, hoezeer ik dat ook betreur. In het collegeoverleg zullen we bekijken wat er voor oplossingen mogelijk zijn”, aldus Walmann.

Ook de omwonenden van het terrein, verenigd in Het Bewonersplatform Doorn, zien de noodzaak in van nieuwbouw, maar niet zo grootschalig als de plannen die er nu zijn. ,,We hebben een plan zien ontstaan waarin herbouw wordt gedaan met een financiële doelstelling. Door de combinatie met Heuvelrug Wonen valt dit plan buiten de doelstelling van De Basis. Ook willen wij dat het bosachtig karakter van het terrein gehandhaafd blijft en er geen grootschalige nieuwbouw plaats zal vinden”, reageert Willem Helwegen namens het bewonersplatform.

Heuvelrug Wonen is het absoluut niet eens met het weigeren van de vergunning. ,,Mocht er geen toestemming komen om te starten met de nieuwbouwplannen, dan zullen we naar de rechter stappen om deze weigering aan te vechten”, aldus Jos Sleyfer van Heuvelrug Wonen.

Wethouder Waltmann, na afloop van het college overleg: ,,In de collegevergadering is vanochtend besloten om de huisadvocaat van de gemeente te vragen om te zien of deze bouwvergunning terecht geweigerd wordt. Als deze weigering inderdaad terecht is wordt bekeken hoe deze aangepast moet worden om wel te voldoen aan het bestemmingsplan. Het college ziet absoluut de noodzaak in van nieuwbouw.”

advertentie
advertentie