‘Alles toetsen aan onze uitgangspunten’

25 februari 2010 om 00:00 Nieuws

Van Geijtenbeek beseft maar al te goed dat er niet veel ruimte is om bouwprojecten uit te voeren, maar als het dan toch gebeurd moet er een ruim aanbod aan sociale woningbouw gerealiseerd worden. ,,In ieder nieuwbouwplan moet 40% sociale woningbouw opgenomen zijn. Wij vinden dat sociale woningen niet geclusterd moeten worden, daarom zeggen wij zo stellig dat bij ieder nieuw project die 40% gehaald moet worden. Dat is voor ons een voorwaarde om met een nieuwbouwplan in te stemmen.” De 26-jarige Ameronger woont zelf in een starterswoning en beseft dat er voor jongeren maar weinig kansen op een woning zijn. ,,Er zijn onvoldoende woonmogelijkheden voor de jeugd. Daarom moeten jongeren sociaal huren. De meeste jongeren groeien hier op en gaan dan naar de stad, jongeren moeten de kans geboden worden om in de gemeente te blijven wonen.”

Meer sociale woningbouw, een ruimer minimabeleid, een huisartsenpost in Doorn en een eigen sociale dienst. De Socialistische Partij (SP) heeft duidelijke plannen. Lijsttrekker Jasper van Geijtenbeek: ,,Er wordt wel gezegd dat wij overal tegen zijn maar wij toetsen zaken gewoon aan onze uitgangspunten.” door Paul Nolens

De huidige oppositiepartij maakt zich bij iedere begrotingsbespreking hard voor een ruimhartiger minimabeleid. Van Geijtenbeek zal deze traditie in de komende raadsperiode voortzetten. ,,De gemeente verwacht dat iedereen meedoet in het maatschappelijk leven. Maar er is een kleine groep die gebruik moet maken van het minimabeleid. Als rijke gemeente mag je toch verwachten dat er een ruimhartiger minimabeleid wordt gevoerd. Nu kan iedereen met een inkomen tot 110% van het minimuminkomen gebruik maken van de regelingen. Dat moet omhoog naar 120%. Kinderen mogen hier niet opgroeien in armoede. Ze moeten mee kunnen doen aan sport, muziek en cultuur. Mensen kiezen niet voor een laag inkomen, maar er heerst een soort wantrouwen. Mensen moeten hun eigen broek ophouden volgens sommige partijen. Het beeld bestaat weleens dat de SP mensen niet wil stimuleren om te werken maar we willen deze groep mensen echt niet in de watten leggen. De regeling is ook echt geen vetpot, het is er voor de mensen die het nodig hebben.”

Ondanks dat de verzekeraars weinig heil zien in het plan om een huisartsenpost in Doorn te realiseren wil de SP dat de centrale post in de gemeente er toch komt. Van Geijtenbeek: ,,Als de verzekeraars welwillend zijn dan is het een realistisch plan. Het is voor mensen die niet over eigen vervoer beschikken erg belangrijk dat er een centrale huisartsenpost binnen de gemeente komt. Het huidige plan om een avondspreekuur in te stellen is slechts een eerste stap in de goede richting.”

Een ander sociaal stokpaardje is de ‘eigen’ sociale dienst. ,,Ondanks dat de gemeente heeft aangegeven door te willen met de Regionale Sociale Dienst (RSD) willen wij nog steeds dat de gemeente een eigen sociale dienst krijgt. Uit onderzoek is gebleken dat het financiële verschil tussen de huidige situatie en de sociale dienst in eigen beheer te verwaarlozen is. Misschien zal een dergelijke dienst niet direct perfect lopen maar op termijn zou dit grote winst opleveren voor de inwoners.”

De jongste lijsttrekker denkt niet dat het tevergeefs is om zich in te zetten voor de speerpunten van zijn partij, ondanks dat er in de afgelopen periode besluiten over deze onderwerpen zijn genomen. ,,Wij blijven op deze punten hameren, ondanks de recente besluiten. Waar een wil is, is een weg. Bij het gemeentekantoor dacht ook iedereen dat het allemaal al vast stond en daar is nu, door herhaaldelijk aandringen, toch een grote ommezwaai gemaakt. Wij zijn niet overal tegen maar we toetsen zaken aan onze eigen uitgangspunten.Het is zeker niet ‘wij tegen het college’. Het maakt ons niet uit door wie een plan wordt ingediend, als we ons er in kunnen vinden zijn we gewoon voor.”

advertentie
advertentie