Hans van Zetten onderweg naar Spelen

11 februari 2010 om 00:00 Nieuws

In het kielzog van Erica Terpstra vertrok ik gisteravond vanaf Schiphol naar Vancouver, een dag later dan de NOC*NSF voorzitter. Die had ons vrijdagavond tijdens het Sportgala in Leersum laten weten dinsdag al richting de Olympische Winterspelen af te reizen. Als sportmoeder van ons land wordt het haar laatste Olympische Spelen.

Wekelijkse bijdrage NOS-commentator vanuit Vancouver Hans van Zetten uit Leersum is als televisiecommentator van NOS Studio Sport in Vancouver. Wekelijks informeert hij De Kaap/Stichtse Courant over zijn belevenissen tijdens de Olympische Winterspelen in Canada.

door Hans van Zetten

Voor mij is het ook al weer de tiende keer, de vierde winterspelen naast zes zomerspelen. Hopelijk niet de laatste. Ik ben een bevoorrecht mens om bij de grootste sportevenementen ter wereld steeds op de voorste rij te mogen zitten. Als televisiecommentator is het immers van belang de wedstrijd nauwgezet te volgen, teneinde de beelden scherp en ertoe doend van commentaar te voorzien. En dus krijg ik met de vele collegae uit alle delen van wereld weer een prima werkplek toegewezen in Pacific Coliseum, het ijsstadion met 14.000 zitplaatsen, waar het Olympisch kunstrijden, ijsdansen en shorttrackschaatsen plaatsvinden.

Als u deze column leest, ben ik nog geen dag op de plaats van bestemming. Dinsdagochtend voor de redactiesluiting was ik nog druk bezig met het voorbereiden van de reis. Het inpakken van wat kleding is zo gepiept. De meeste tijd gaat zitten in het verzamelen van de informatie uit mijn archief en het bestuderen van de honderden pagina’s met technische regels. Die zijn de laatste jaren sterk uitgebreid. Na de Spelen van Salt Lake City in 2002 wijzigden beoordelingscode en jurysysteem compleet. Nog steeds is de ISU bezig met het preciseren van de regels om de jury eenduidige kaders aan te reiken. En alle wat-als-regels moet je als commentator natuurlijk paraat hebben. In live uitzendingen is geen tijd voor naslag. Het opnieuw uit het hoofd leren van alle regels kost veel tijd en blijf ik daarom tot op de werkplek in het ijsstadion doen. Daarbij komt natuurlijk ook de human interest informatie van de deelneemsters en deelnemers.

Drie weken duurt mijn verblijf in Vancouver. Zondag beginnen de kunstrijparen aan hun wedstrijd met de korte kür en maandag rijden zij de beslissende lange kür. Daarna twee wedstrijddagen voor de mannen, drie wedstrijddagen voor de ijsdansparen en twee wedstrijddagen voor de vrouwen. Op de laatste zaterdag is er dan nog het Gala der Kampioenen, waarmee elke groot kampioenschap in kunstrijden en ijsdansen wordt afgesloten. Tien uitzenddagen en tussendoor genoeg tijd om ook de sfeer van andere sporten te proeven. Ja, de Winterspelen zijn voor mij vrij relaxed vergeleken met de Zomerspelen. In Peking had ik met turnen, trampolinespringen en ritmische gymnastiek vijftien wedstrijddagen. Die vijf maken juist het verschil om regelmatig naar de Richmond Oval te gaan voor het langebaanschaatsen. Dan ben ik gewoon supporter van onze schaatsjongens en -meiden.

De NOS ploeg is dit keer groot. Naast de vaste bezetting van 70 redacteuren, producers, cameraploegen, technici, verslaggevers en commentatoren voor onze eigen radio- en televisie uitzendingen, is er een extra ploeg voor de registratie en regie van het langebaanschaatsen. Het IOC heeft de NOS gevraagd dat te doen voor de gehele wereld. Ook ik ben daar trots op en u kunt rekenen op perfecte wedstrijdbeelden.

Voor het sluiten van de koffer legde ik het Sportgala van vrijdagavond er denkbeeldig bij. Wat een mooie avond was dat met Erica Terpstra, de zes winnaars van de gemeentelijke sportprijzen 2009, de aanmoedigingsprijs voor sportwethouder Pamboer en het dynamische playback optreden van de Bloemencorsovereniging met het nummer uit Hairspray. Tijdens de lange vliegreis droomde ik er heerlijk mee weg.

advertentie
advertentie