Helder zijn in standpunten

21 januari 2010 om 00:00 Nieuws

Als verkiezingsthema heeft de SGP gekozen voor: Sociaal Groen Principieel.

HEUVELRUG - ,,We moeten het niet van de grootte van onze fractie hebben, maar van de inhoud van onze standpunten in het debat. Onze kracht zit in de argumenten.” Aan het woord is Gerrit Boonzaaijer, fractieleider van de SGP. Dossierkennis is voor hem een groot goed. ,,Op die manier kun je wel degelijk verschil maken. Daar waar veel inwoners denken dat de kaarten al geschud zijn als er een voorstel ligt, blijven wij een kritische houding aannemen. Ook al zijn we lid van de coalitie.” door Monique José Timmermans

,,Geen 24-uurs economie en de overheid als schild voor de zwakkeren in de samenleving zijn echt basisprincipes binnen de partij. Ook veiligheid zien we als kerntaak voor de gemeente.”

Boonzaaijer licht dit verder toe: ,,Je kunt niet zomaar besluiten om meer geld aan sport te besteden en te bezuinigen op WMO. Mensen die sporten hebben veelal een keuze, subsidie kan alleen aanvullend zijn zoals gesteld in de kaders van de sportnota. Mensen in de WMO hebben die keuzevrijheid niet en moeten gesteund worden.”

,,Veiligheid willen wij wel met voorrang behandelen. Niet alleen als gemeente, maar samen met de burger door middel van het Burgernet: een SMS-alert systeem. Samen verantwoordelijkheid nemen, waardoor het veiligheidsgevoel stijgt.”

Landbouw

Het groene karakter is voor iedereen in de Heuvelrug belangrijk. ,,Voor ons betekent het echter ook specifiek ruimte voor de landbouw. Het inkrimpen van grondgebied voor landbouw, bedreigt de levensvatbaarheid van bedrijven. Het vormen van nieuwe landgoederen moet daarom tegengehouden worden. Dit systeem werkt in de Achterhoek, in onze omgeving ontstaat er echter wederzijds hinder en irritatie tussen boeren en omwonenden.”

,,Het MKB is de motor van de Utrechtse Heuvelrug, het houdt het dorp levend en faciliteert organisaties als brandweer. In dit kader moet het bedrijventerrein bij Amerongen er komen. Er is al zo vaak ja gezegd!”

De afgelopen vier jaar heeft de SGP sterk ingezet op onderwijs. In de eerste raad heeft de SGP hiervoor een motie ingediend, deze is nu uitgewerkt met daarbij een structureel budget dat aanvankelijk niet in de begroting was opgenomen. ,,Typisch een onderwerp waar we onze tanden in hebben gezet. Naar de toekomst toe is het in tact houden van leerlingenvervoer naar speciaal onderwijs voor ons belangrijk.”

,,Ook de nieuwbouw van het Revius Lyceum is een verplichting die de gemeente aangegaan is en die moet worden nagekomen. Is er geen geld, dan moet dat daar vrijgemaakt worden, daar waar wel een vrije keus is.”

Gemeentelijke organisatie

De werking van de gemeentelijke organisatie ziet Boonzaaijer als onderwerp van de verkiezingen. ,,Het gemeentelijk apparaat moet net zo goed functioneren als de frontoffice. Het ontbreekt op dit moment aan politieke aansturing, waardoor politieke wensen niet goed uitgevoerd kunnen worden. Met als gevolg budgetoverschrijdingen en burgers die lang in onzekerheid zitten over te nemen besluiten “

,,Terugkijkend op de herindeling - waar wij fel tegenstander van waren - zijn er naast de bezwaren die wij hadden, ook voordelen zoals het goed oppakken van de structuurvisie. Dat had binnen een kleine gemeente niet gekund. Samenvoegen kost tijd en maakt intern gericht. Er wordt nu nog onvoldoende gebruik gemaakt van de schaalgrootte in onderhandelingen bij hogere overheden.”

,,Bij alles geldt natuurlijk wel de financiële basis ‘niet meer uitgeven dan er binnen komt’ net als thuis”, besluit de SGP-lijsttrekker zijn verhaal.

advertentie
advertentie