Workshop Vrij Vertellen

7 januari 2010 om 00:00 Nieuws

Na zijn studie Culturele Antropologie werkte Vroemen onder meer als redacteur, docent aan de Utrechtse School voor de Journalistiek, communicatietrainer, schrijver, dichter en verteller. In zijn in 2006 verschenen boek ‘Ode aan de Olifant’ vertelt hij over de grote schatkamer aan verhalen die mensen hebben. Terwijl het buiten vriest legt hij bij een knapperend haardvuur in zijn woning uit waarom hij vrij vertellen als een levenskunst beschouwt, die deze schatkamer bloot kan leggen. ,,Veel mensen willen graag verhalen vertellen, maar weten niet waarover. Ze hebben geen idee dat hun eigen belevenissen juist de bron van veel verhalen zijn”, aldus de schrijver. ,,Wij hebben afgeleerd om te vertellen over iets dat spontaan in je opkomt”. Als ik aan mijn cursisten vraag iets over een vroegere docent te vertellen, komen de verhalen bij de meesten vanzelf los. Al vertellend krijgen verhalen vorm”. Bij vrij vertellen gaat het om niet uit het hoofd geleerde verhalen die meestal afkomstig zijn uit de literatuur, maar uit eigen ervaring of fantasie.

Een kleine herinnering wordt een parel LEERSUM - Van een herinnering kan een verhaal gemaakt worden waar anderen graag naar luisteren. Jac Vroemen (73) ziet vertellers als ware parelduikers, die keer op keer ontdekken dat het waardevol is wat ze meegemaakt hebben. In de workshop en cursus Vrij Vertellen, die bij Muzemiks van start gaan, leert hij zijn cursisten beter vertellen, met als doel de luisteraar te boeien. Aspecten als vertrouwen, fantasie, kiezen, ordenen en improvisatie spelen hierbij een belangrijke rol. ,,Wie eenmaal weet hoe te vertellen, komt met zichzelf voor de dag.”

door Caro van den Berg

Inzoomen

Vroemen leert de deelnemers een verhaal op te bouwen, door ze eerst de belangrijkste aspecten van vrij vertellen uit te leggen. ,,Vertellen heeft te maken met zintuigen, je laat iets horen of zien, en gaat daarbij in op datgene wat je meegemaakt hebt. Op zo’n wijze dat je de toehoorder meeneemt in je verhaal”. Luisteren vormt hier een onlosmakelijk en essentieel onderdeel van. Vroemen: ,,Luisteren is de helft van vertellen. Ik leer mensen beter vertellen maar ook beter luisteren. Makkelijke babbelaars zijn meestal geen goede vertellers, want die luisteren niet, of zien niet of een ander nog naar hen luistert”. Het doel van de workshop is dat mensen zich gemakkelijker voelen in de omgang en het optreden in het openbaar. ,,Mensen moeten ontdekken dat het de moeite waard is om te vertellen over wat ze meegemaakt hebben, want juist het inzoomen op dagelijkse herinneringen geeft de prachtigste verhalen”. Of, zoals hij het in zijn boek verwoordt: ,,Elke dag van je leven is de moeite waard en zelfs een gewone steen die je opduikt - een kleine herinnering - kan al een parel worden”.

u Muzemiks Workshop Vrij Vertellen: woensdag 13 januari van 20.00 - 22.00 uur. Kosten: € 10,00. Cursus Van herinnering tot verhaal: 20, 27 januari, 10 februari. Kosten: € 35,00. Meenemen: aantekenboekje. Locatie: De Binder, Hoflaan 29. Contactpersoon Marian van Driel, telefoon 0343-456990 of mvdriel@muzemiks.nl

advertentie
advertentie