Waar de kleinste Fixet groot in is

3 december 2009 om 00:00 Nieuws

Van losse verkoop van schroeven en moeren tot hand-, elektrisch- en tuingereedschap. Eigenlijk kan je het zo gek niet bedenken of Marinus loopt in de zaak rond en haalt het gevraagde uit een laatje, doos of rek. Netty en Marinus verkopen bijna alle artikelen los en hebben een ruime keus voor de klusser. ,, Die kan ook altijd bij ons terecht,” zegt Marinus. ,,Ook buiten openingstijden. Dat is het voordeel van een gemoedelijk dorp. Regelmatig lopen de mensen als we gesloten zijn achterom of bellen even op of aan.” Marinus is inmiddels door de wol geverfd op het klusgebied. Zijn productkennis is met de jaren gegroeid. Dertig jaar geleden stond hij al in de zaak, die toen van zijn ouders was. De kleinste Fixet van Nederland bestaat nu ongeveer twaalf jaar. Daarvoor heette de zaak De Vakman. Maar de winkel annex woonhuis heeft niet altijd ijzer- en gereedschappen verkocht. In 1942 begon de vader van Marinus als hoefsmid in het pand, en specialiseerde zich gaandeweg in ijzer en gereedschappen. En zo ook Marinus, die bijvoorbeeld ook op het gebied van sloten maken gecertificeerd is.

LEERSUM - Marinus en Netty de Jongh zijn de trotste eigenaren van de kleinste Fixet van Nederland. De winkel aan de Rijksstraatweg in Leersum herbergt een veelheid aan ijzerwaren en gereedschappen. Maar dat is nog niet alles, ook voor de Sint en de vrieskou kan de klant bij het echtpaar terecht.

door Rose Carry Lokin

Naast de verkoop van ijzerwaren en gereedschappen is het echtpaar in de wintermaanden ook druk met de vrieskou. Zo hebben Marinus en Netty verplaatsbare kachels van Zibro in de winkel.,,Ideaal om bij te verwarmen, of in de maanden oktober en november in plaats van de verwarming te gebruiken.” Dat ze iets met de kou hebben blijkt ook uit de verkoop van sleeën, sneeuwschuivers en allerlei soorten schaatsten. Het echtpaar hoopt op net zo’n strenge winter als vorig jaar, toen het bijna drie weken vroor. Het slijpen doet de Fixet eigenaar ook zelf, machinaal of met de hand, afhankelijk van het soort schaats. Met zijn vader als leermeester gaat hem dat prima af. Tijd om zelf de schaatsen onder te binden heeft hij maar weinig door de drukte in de winkel. Vorig jaar was hij eenmaal te vinden op de Leersumse plassen. ,,Een fantastische plek om te schaatsen,” vindt hij. Een tip heeft Marinus ook. ,,Haal nu je schaatsen van zolder en laat ze slijpen. Niet pas als het ijs er al ligt. Dan kan je bij de eerste mogelijkheid die zich voordoet gelijk de schaatsen onderbinden.”

Fixet, Rijksstraatweg 96, 3956 CS Leersum. Tel:0343-451472. Openingstijden: ma/di/do 08.00-18.00, wo 08.00-13.00, vrij 08.00-20.00 en zaterdag 08.00-17.00

advertentie
advertentie