Oortman: ‘Maarn heeft mij veel gebracht’

26 november 2009 om 00:00 Nieuws

Oortman is op 7 november in Utrecht tot priester gewijd en volgens de traditie van de rooms katholieke kerk heeft hij zijn eerste missen (neomisten vieringen) opgedragen in plaatsen wij hij een emotionele band mee heeft. Zijn geboortegrond Haaksbergen en afgelopen zondag in Maarn. Aankomend weekend is zijn eerste mis in zijn nieuwe parochie in het Gelderse Liemers.

MAARN - Op uitbundige wijze heeft zondag de neomisten viering van Marc Oortman (42) plaatsgevonden in de Theresiakerk. Een bijzondere viering van een priester die op latere leeftijd zijn roeping volgde en zijn juristentoga verruilde voor een kazuifel.

door Monique José Timmermans

,,Op een aantal momenten in mijn leven kwam de drang mijn roeping om de kerk te dienen naar boven. Telkens stopte ik die weer weg, immers ik was inmiddels een geslaagd advocaat, vennoot in een eigen kantoor in Hengelo. De omslag kwam in 2003 toen ik getroffen werd door een lezing over Samuel die - aangeroepen door de Heer - uiteindelijk zegt: ‘Heer, hier ben ik, uw dienaar luistert’. Er volgde een periode waarin ik werk combineerde met de priesteropleiding van Bovendonk in Hoeven (Noord-Brabant). Om de veertien dagen een weekend daar lessen volgen en maandagochtend gewoon weer aan het advocatenwerk. Het was niet altijd makkelijk, maar zeer de moeite waard.”

De afgelopen twee jaar was Oortman full time stagiair voor de geloofsgemeenschappen van het parochieverband St. Maarten (het fusieverband waartoe de St. Theresiaparochie per 1 januari ook gaat behoren). Hij werd begeleid door en woonde in de pastorie bij Vicaris Woorts in Maarn. Oortman: ,,In een stageperiode probeer je zoveel mogelijk te leren uit de praktijk van het priesterschap. De openheid van de Maarnse bevolking was hartverwarmend en aan de keukentafel in de pastorie werden de zaken besproken die in de parochie speelden. De nauwe betrokkenheid die zo ontstond met Maarn blijft mij bij en heeft mij doen besluiten voor mijn neomisten viering juist naar Maarn terug te komen.” Voor de gelegenheid was de tot de laatste plaats bezette St. Theresiakerk prachtig versierd met bloemen en veel geel-witte vlaggen.

Op 29 november om 22.40 uur zal de televisie uitzending Kruispunt geheel gewijd zijn aan Marc Oortman.

advertentie
advertentie