Invoering zelfbediening in de bibliotheek

19 november 2009 om 00:00 Nieuws

Hannie van der Leden, bibliothecaresse in Maarn legt graag uit wat er voor de klanten van de Maarnse bieb gaat veranderen: ,,Er komt bij de entree een balie voor in-/uitlenen en een balie met teruggebrachte boeken. Daarnaast blijft er een infobalie op de huidige plaats, waar altijd iemand zit. Het uiterlijk wordt kleurrijker, heel vrolijk allemaal.”

MAARN – Alle bibliotheken van RB Zout krijgen dezelfde wijze van uitlenen en innemen van boeken. Voorwaarde hiervoor is een gelijke herkennings- en scanmethode van het uitleenmateriaal. Om de aanpassingen door te voeren, is de bibliotheek gesloten van 30 november tot en met 11 december.

door Monique José Timmermans

,,Het nieuwe systeem is simpel en lukt het niet dan zijn de vrijwilligers er altijd nog om de helpende hand te bieden. Veel mensen zullen eigen verantwoordelijkheid voor het van hun naam afboeken van geleende materialen prettig vinden. Er is nu een ‘grijs gebied’ tussen het moment dat een boek in de brievenbus wordt ingeleverd en daadwerkelijk wordt ingenomen door de bibliotheek.”

,,Alle vrijwilligers blijven werken in de bibliotheek. Hun taken wijzigen, in plaats van de routinehandelingen komt er nu tijd vrij om mensen echt te helpen met het zoeken van bijvoorbeeld boeken over een bepaald onderwerp. Voor het betalen en uitlenen van gereserveerde boeken of CD’s blijven de vrijwilligers ook onmisbaar.”

Meer variatie

,,De provincie Utrecht loopt voorop met harmonisatie. In alle bibliotheken gelden dezelfde tarieven en met de bieb-pas uit Maarn kan men in vrijwel alle bibliotheken in de provincie boeken lenen. Aanvragen van boeken gaat snel, indien beschikbaar is het er binnen twee dagen. Doordat straks boeken die in een andere bibliotheek geleend zijn, teruggezet worden de bibliotheek waar ze ingeleverd zijn, ontstaat er meer variatie in het aanbod van de afzonderlijke bibliotheken, ‘floating collection’ in vakjargon. Er kan daardoor een breder aanbod worden ingekocht naast het populaire basisassortiment dat iedereen heeft.”

,,In die basis heb ik trouwens veel gesaneerd, boeken weggedaan die niet meer uitgeleend werden, dat geeft overzicht”, besluit Van der Leden die enthousiast is over de veranderingen en de kansen die dit voor de toekomst biedt. www.rbzout.nl.

advertentie
advertentie