Intocht Sint vrijwilligerswerk

19 november 2009 om 00:00 Nieuws

Het is vanaf oktober spitsuur voor de hechte commissie: aanvragen evenementenvergunning, sponsorgelden vergaren, de band contracteren, cadeautjes inkopen, aankleding podium verzorgen etcetera. ,,Gelukkig kunnen we op de steun van vele mensen uit het dorp rekenen, het grote voordeel is dat je altijd wel iemand kent waarvan je wat kunt lenen of die je met hand- en spandiensten wil helpen. Een grote groep is actief op de dag zelf, als een van de 15 Pieten, voor het schminken, als verkeersregelaar of bij het uitreiken van de cadeautjes”, aldus Maikel Wijnen die als penningmeester persoonlijk bij alle sponsors is langsgegaan. ,,Hard nodig, want de subsidie is aanmerkelijk lager dan in het verleden.”

Echt dorpsfeest voor kinderen op 21 november MAARN - ,,Het is heel grappig dat iedereen denkt dat het vanzelf gaat of door de gemeente georganiseerd wordt, maar in heel Nederland zijn commissies van vrijwilligers actief met het organiseren van de intocht van Sinterklaas en zijn Pieten in dorpen en steden”, vertelt Janneke Karelse, secretaris en Zwarte Piet van de Stichting Sinterklaasintocht Maarn/Maarsbergen. In totaal 7 leden, waarvan veel nieuw in de commissie, zorgen ervoor dat de kinderen op uitbundige wijze de langverwachte gasten op 21 november in hun dorp kunnen verwelkomen.

door Monique José Timmermans

Maikel heeft de organisatie van het Sint-feest bijna met de paplepel ingegoten gekregen. ,,Mijn moeder heeft het 25 jaar gedaan en ik hielp dan opruimen en later als Zwarte Piet. Dat laatste werd te ‘gevaarlijk’ toen ik als meester voor groep 2 en 3 van de Mersenberch stond en bij de scouting de kinderen vanaf 6 jaar ging begeleiden.” Moeder heeft zich teruggetrokken, alhoewel niet helemaal. De Sint en Pietenpakken zijn thuis opgeslagen en worden door haar verhuurd, bijvoorbeeld aan de brandweer.

De Pieten vormen een vaste groep, die er echt van geniet en de dag ervoor vrijhoudt. ,,Het is een mix van hele drukke Pieten - één gaat er altijd helemaal los zodra hij dat pak aanheeft - maar er zitten ook rustige tussen, sommige kinderen zijn toch altijd een beetje angstig.”

Luie Pieten?

Vernieuwingen in de commissie hebben geleid tot het uitbreiden van het ‘plot’ tijdens de intocht. ,,Dit jaar vond Sint zijn Pieten een beetje lui geworden, ze lagen alleen maar te zonnen. Sint vreesde voor hun conditie, konden ze nog wel de daken op? Een trainingskamp bij het leger leek de oplossing, een strenge aanpak zou de Pieten goed doen. Hoe het afloopt? Kom 21 november kijken!”. De plots worden door Maikel en Janneke verzonnen. ,,Daar hebben we bij de scouting ook ervaring mee.”

Vertrouwd is dat de kinderen van 0 t/m 8 jaar een cadeautje krijgen tegen inlevering van de kleurplaat die wordt uitgedeeld op school en ook verkrijgbaar is bij Passieflora, Brouwer, Van Dijk en De Kleurenwaaier. ,,We hebben wel gebroken met de traditie van allemaal verschillende cadeautjes. Dit is sneller uit te delen en we houden dan ook minder verschillende dingen over waar je eigenlijk niets meer me kunt, is de verwachting.”

advertentie
advertentie