Schilderen met wit en licht

5 november 2009 om 00:00 Nieuws

De foto’s van Ten Broeke zijn nauw verwant aan de werken van deze grote voorgangers die nu in iedere museale fotocollectie ruim vertegenwoordigd zijn. De prachtige grijstinten - nooit zwart - de soms bijna mystieke sfeer en de bijzondere benadering van zijn onderwerpen zijn tijdloos en met veel vakmanschap gemaakt. Al deze eigenschappen geven de beschouwer iets extra’s, iets persoonlijks, dat net als bij het zien van een mooi abstract schilderij ruimte laat voor het suggestieve. Fotografie heeft nu eenmaal een groot aantal unieke eigenschappen die geen enkele andere kunstvorm te bieden heeft.

Unieke tentoonstelling in Maarn Liefhebbers van zwart-wit fotografie kunnen eindelijk weer eens kwaliteit op het netvlies verkrijgen. Bij Vandenberg Drukwerken in Maarn is vanaf de 12de van deze maand een schitterende tentoonstelling te zien van foto’s van Rutger ten Broeke (1944). ‘Forty Years’ is de titel van de expositie, die werk omvat van veertig lichtgevoelige jaren van Ten Broeke. Hij is enkele generaties jonger dan de lichting die de zwart-wit fotografie in Nederland tot kunst promoveerde: Cas Oorthuys, Emmy Andriesse, Aart Klein, Eva Besnyö, Ad Windig en Maria Austria.

door Nicole van der Schaaf

‘Fotografie is niet zwart-wit’ zei Aart Klein ooit, ‘….maar wit-zwart. Doe je niks, dan blijft alles zwart. Pas als je de sluiterknop drukt gebeurt er iets. Dan teken je met wit’. Maar goede fotografie is in feite schilderen met licht en in ons digitale tijdperk natuurlijk ook spelen met kleur en vervolgens stoeien in Photoshop.

Niet shoppen

Bij de totstandkoming van de foto’s van Ten Broeke is geen rol weggelegd voor Photoshop, wél voor talloze grijstinten die in een fractie van een seconde door zijn camera geregistreerd en vastgelegd zijn.

Ten Broeke was medeoprichter van de afdeling fotografie van de AKI in Enschede (Akademie Beeldende kunst en Vormgeving), waar hij een belangrijk deel van zijn kunstenaarsleven docent is geweest.

Bij zijn pensionering dit jaar organiseerden zijn (ex)leerlingen een tentoonstelling in een fotogalerie in Oost-Nederland, maar er verscheen tevens een schitterend boek: ‘Rutger ten Broeke Forty Years’. En daar ligt nu de link met de Heuvelrug: Vandenberg Drukwerken is drukker van dit prachtige, zeer lijvige boekwerk. Voor deze drukkerij was de adembenemende kwaliteit van de foto’s aanleiding om er een tentoonstelling van te maken. Prachtig initiatief van dit bedrijf en een unieke kans voor ons om dicht bij huis weer eens ‘ouderwets’ te genieten van zwart-wit beelden. Te zien zijn o.a. stadsgezichten in Nederland en in de USA, portretten van bekende wereldburgers, naakten, kinderportretten en prachtige natuurscenes. De bekende Nederlanders presenteerden zich aan de fotograaf op een ongedwongen manier en dat leverde mooie beelden op van o.a. Wim Kok en zijn vrouw en van collega fotograaf Ed van der Elsken.

Snel gaan kijken! Vandenberg Drukwerken, Tuindorpweg 25, Maarn. Het boek is te koop op de tentoonstelling.

advertentie
advertentie