‘Cultureel programma moet door’

29 oktober 2009 om 00:00 Nieuws

Het begon twee weken geleden, toen de gemeente besloot het eerste recht als eerste gebruiker op de ruimtes in het Doornse Cultuurhuis te willen hebben. ,,Dit zou kunnen betekenen dat een geplande voorstelling op het laatste moment moet worden afgelast omdat de gemeente de raadzaal nodig heeft. Daarmee wordt voorbij gegaan aan de oorspronkelijke ‘cultuurhuisgedachte’”, aldus Andriessen.

Programma voor dit jaar niet in gevaar DOORN - ,,Wij zijn niet blij dat de Stichting Cultuurhuis Doorn is gestopt. De prioriteit ligt nu bij het continueren van het culturele programma.” Dit verzekerde wethouder Elisabeth van Oostrum de gemeenteraad, afgelopen maandag. Walter Andriessen en Janine van Dijk van de Programmaraad willen ook na dit culturele seizoen door in het Doornse Cultuurhuis. Van Dijk: ,,Er zal snel een oplossing moeten komen, want we willen ook na april doorgaan met onze activiteiten.”

door Paul Nolens

Reden genoeg voor het stichtingbestuur om de stekker uit de stichting te trekken te ontbinden. Waarmee het culturele programma, dat vanuit de stichting georganiseerd en gefinancierd wordt, op losse schroeven komt te staan. Andriessen en Van Dijk: ,,We zijn nu anderhalf jaar bezig en het gaat ieder seizoen beter. Maar het is nog niet zo dat we zonder financiële steun kunnen. Een theater in oprichting heeft minimaal vier jaar nodig om zelfbedruipend te worden. Nu is er nog geld nodig, anders is het ten dode opgeschreven.”

De participanten en de Programmaraad van het Doornse Cultuurhuis en de Stichting Cultuurhuis Doorn gaan de komende dagen om de tafel met de gemeente om over de toekomst van de culturele invulling te overleggen. Over één ding is de bezorgde Walter Andriessen duidelijk: ,,Wij willen dat een reservering van de zaal een garantie is, dat is simpel.”

Elisabeth van Oostrum beseft dat het een gevoelige kwestie betreft: ,,Het culturele programma kan op veel waardering vanuit de bevolking rekenen. Daarom willen wij het ook continueren.” Haar D66-partijgenoot, Jan Willem Eggink deed alvast een schot voor de boeg tijdens de algemene beschouwingen van afgelopen maandag. ,,Als de gemeente het gebouw zelf wil beheren dan zou het een logisch gevolg zijn dat er een gemeentelijke subsidie komt voor het culturele programma. In principe staan wij daar, ook in deze tijden van bezuinigingen, niet onwelwillend tegenover. Niet tegen iedere prijs, maar er moet wel ruimte zijn voor de financiering van het culturele programma.”

Kaartjes blijven geldig

In een persbericht zegt de gemeente het volgende over deze kwestie: ,,Inmiddels heeft de Programmaraad van het Cultuurhuis laten weten onder twee voorwaarden zelfstandig verder te willen gaan. Zij willen zekerheid over het gebruik van de raadzaal voor de voorstellingen die inmiddels zijn geboekt en willen dat de gemeente een programmamanager aanstelt om het cultuurprogramma voor het volgende seizoen (vanaf september 2010) voor te bereiden. Inmiddels is duidelijk dat de raadzaal vrij is op de data waarop voor het lopende seizoen voorstellingen zijn geboekt. Mensen die al kaartjes hebben gekocht voor voorstellingen kunnen deze dus gewoon gebruiken. Over het aanstellen van een programmamanager neemt het college volgende week een besluit.”

advertentie
advertentie