VLD wil ander gemeentekantoor

8 oktober 2009 om 00:00 Nieuws

De VLD wil dat de burgers zelf mede gaan bepalen wat voor soort gemeentekantoor er moet komen en wil dit onderdeel laten zijn van de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar. ,,Wij willen niet meer wachten op de afronding van gemeentelijke processen, maar vinden dat er nu een brede voorlichting en burgerraadpleging moet komen. Het gaat anders allemaal te lang duren” aldus VLD voorzitter Age van der Werf. Al vanaf begin 2008 wilde de VLD dat het ontwerp zou worden aangepast omdat het niet voldoet aan de verschijningsvorm zoals in gemeentelijke beleidsstukken is vastgelegd. Daarnaast was er het vermoeden dat een groot zaken zoals de effecten van de verkeersstromen niet goed onderzocht waren. Ook waren er vraagtekens bij de parkeermogelijkheden en de aanrijroutes naar het gebouwencomplex. Volgens de VLD is er een ontwerp gemaakt dat uitsluitend is gebaseerd op het aantal benodigde werkplekken, zonder rekening te houden met de omgevingsfactoren. ,,Daarbij is met het ontwerp volledig voorbij gegaan aan de karakteristiek van het dorp. Hoewel in het ontwerp gestreefd wordt naar een laag energieverbruik en gebruik van duurzame materialen, lijken het ontwerp met bijbehorende gebiedsinrichting een toekomstbestendige dorpsontwikkeling te frustreren”, stelt Van der Werf.

Vereniging Leefbaar Doorn presenteert eigen plan DOORN - ,,Het ontwikkelen van een groot kantorencomplex voor 270 ambtenaren in het hart van Doorn naast het Cultuurhuis heeft aanzienlijke consequenties voor de dorpsgemeenschap. Daarom kan een dergelijk project niet alleen als huisvesting van alle ambtenaren dienen, maar moet het ook toegevoegde waarde opleveren aan de sociale en economische vitaliteit van Doorn”, vindt de Vereniging Leefbaar Doorn (VLD).

door Rob Verbraak

Gebaseerd op haar eigen bevindingen wil de VLD nu dat het gemeentebestuur professioneel onderzoek laat doen naar de bestaande pijnpunten. Daarnaast heeft de vereniging, gesteund door haar koepelorganisatie Federatie Groene Heuvelrug, architect Hoogenberk van het bureau Harmonische Architectuur gevraagd het ontwerp van de gemeente te beoordelen en een alternatief ontwerp te schetsen dat de gebleken problemen kan ondervangen.

Dit bureau is met de volgende conclusie gekomen: ,,Doorn kan trots zijn op de beoogde huisvesting van het ambtenaarapparaat voor de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Hiermee gaat het dorp impliciet het centrum vormen van dit grote en fraaie ensemble van dorpen dat samen de Stichtse Lustwaranda vormt. Niets van trots is echter terug te vinden in het huidige ontwerp. Een drietal rechthoekige glasdozen zonder enige Lustwaranda uitstraling en zonder enige samenhang met het Cultuurhuis. Dozen die overal zouden kunnen staan.”

Het alternatieve plan gebruikt volgens de VLD sterk de omgeving: ,,De bosrand als achtergrond, lijnen uit het Cultuurhuis, focuspunt op het oude postkantoor en het beeld van landgoedachtige aanleg. Het gebruikt daken in verschillende hellingen en in principe gesloten gevels met grote ramen zoals ook de gevels van het Cultuurhuis. Het maakt dankbaar gebruik van de prachtige plek en laat, tegenover de bosrand, een fraai plantsoenachtig, onregelmatig gevormd plein over van ongeveer 60 bij 75 meter. Het gaat bovendien een eenheid gaat vormen met het Cultuurhuis”, licht Van der Werf het tegenvoorstel toe.

,,Wij willen onze bewoners en middenstanders laten zien dat het ook anders kan. Het ontwerp moet de duurzame ontwikkeling van het dorp versterken. En de mensen moeten kunnen kiezen. Daarom willen we eind oktober een bijeenkomst organiseren voor de bewoners en middenstanders, om ze voor te lichten over de problemen die samenhangen met het ontwerp van de gemeente. Daarbij willen we de mensen, op basis van een alternatief ontwerp, andere oplossingen aanbieden, die beter passen in het centrum van Doorn”, besluit van der Werf.

Foto 1 is het plan van de VLD, foto twee is het plan van de gemeente.

Stem op onze poll: 'Het plan voor het nieuwe gemeentekantoor van de VLD is beter dan het ontwerp van de gemeente'.

Licht uw keuze toe door te reageren op dit bericht.

advertentie
advertentie