Molen Maallust wacht op kap

1 oktober 2009 om 00:00 Nieuws

AMERONGEN - Het opknappen van de oude korenmolen ,,Maallust” is in volle gang. Nadat de molen enkele jaren geleden werd verplaatst om ruimte te maken voor het nieuwbouwplan ,,Prattenbergh”, konden de restauratie werkzaamheden in 2008 van start gaan. De drie nauw bij de bouw betrokken molenaars vertellen hoe het werk er nu voor staat en hoe lang het naar verwachting nog duurt voordat het historische dorpssilhouet van Amerongen hersteld zal zijn.

,,Draaiende molens leven het langst”

door Caro van den Berg

Beltmolen Maallust, werd in 1830 gebouwd ter vervanging van de toenmalige standerd molen, en is eigendom van Stichting de Utrechtse Molens. Een beetje kaal staat de romp van de oude molen er nu nog bij. Het schitterende eikenhouten frame van de kap werd kortgeleden ter plaatse opgebouwd, klaar om volgende week met riet gedekt te worden om vervolgens op de molen geplaatst te worden. Het molenaarsverblijf en de winkel zijn inmiddels klaar. De drie molenaars, Ben Brinkman, Arie Kooijman en Hans Gijsbers staan met z’n drieën voor het bouwwerk en bespreken de voortgang. Gijsbers is eerste molenaar; Brinkman en Kooijman zijn nog in opleiding en hopen volgend voorjaar hun opleiding aan het Gilde van Vrijwillige Molenaars af te ronden.

Molenwinkeltje

Nadat de molen in 2007 werd verplaatst, is veel herstelwerk verricht aan de romp. Niet alleen werd het voegwerk geheel vernieuwd, ook moesten een nieuwe poort naar de molen toe (de invaarten), en een nieuwe ringmuur gemetseld worden. De bovenste meters van de rollaag, waar straks de kap op rust, waren in bijzonder slechte conditie. Inmiddels zijn deze werkzaamheden zo goed als afgerond. Vertraging werd opgelopen doordat er leidingen van verschillende nutsbedrijven onder de geplande ringmuur bleken te liggen. Deze moesten worden uitgegraven en verplaatst worden. ,,Doordat alle bedrijven separaat werken heeft dit onnodig veel tijd gekost waardoor de metselaars niet verder konden met de muur en ook de molenbelt nog steeds niet afgewerkt kon worden. Begin oktober hopen we in ieder geval dat de kap geplaatst wordt zodat met de vloeren van de diverse zolderlagen kan worden begonnen”, aldus Gijsbers. Bij het plaatsen van de kap worden tegelijk de vang (rem van de molen) en de roeden, de staart en de koningsspil aangebracht, zodat de molen draaivaardig gemaakt kan worden. In mei 2010 zullen de werkzaamheden naar verwachting zijn afgerond. De molen en het winkeltje zullen dan zoveel mogelijk geopend worden voor demonstraties en rondleidingen, zodat een breed publiek ervan kan genieten. Voor aankoop van de productie die uit tarwe, rogge en speltmeel bestaat is inmiddels al serieuze belangstelling van de zijde van bakkerij Overeem. De molenaars kijken alvast vooruit: ,,Prachtig om straks mensen de oude techniek van het malen hier te kunnen laten zien”. Ze zien er naar uit dat Maallust weer deel gaat uitmaken van de ongeveer nog duizend maalvaardige molens die Nederland rijk is. Waarna Gijsbers toepasselijk besluit: ,,Draaiende molens leven uiteindelijk het langst”.

advertentie
advertentie